DOMOV >NASVETI > DENAR

Varčujmo z energijo


O varčevanju z energijo ste zagotovo slišali že veliko, a nikdar ni odveč, da obnovimo kakšne koristen nasvet.  Vsako gospodinjstvo ima na razpolago številne možnosti zmanjšati porabo in tako tudi stroške elektrike in ogrevanja. S tem manj trpi naš družinski proračun, kot tudi okolje.

Nasvet 1:
Hladilniki so pravi požeruhi energije.  Poskrbeti moramo za dobro zračenje na hrbtni strani hladilnih in zamrzovalnih skrinj, še posebej pri vgradnih omarah.  Če tega zračenja ni,  se poraba energije poveča tudi do deset odstotkov, Priporočljivo je tudi, da hladilnih omar ne postavljamo v bližino štedilnikov in radiatorjev.

Nasvet 2:
Po pravilu zadostuje v notranjosti hladilnika temperatura 7 stopinj celzija. V primerjavi s temperaturo 5 stopinj celzija tako privarčujete 15% energije. Ko boste kupovali nov hladilnik se natančno pozanimajte in izberite energijsko varčno napravo.

Nasvet 3:
Tudi sušilniki perila potrošijo veliko energije. Šele dobro izžeto perilo dajmo v sušilnik, saj s tem skrajšamo čas sušenja tudi do 30%. Če se le da, poleti sušimo perilo na odprtem.

Nasvet 4:
Pri kuhanju uporabljajmo ekonom lonce za hitro kuho. Le-ti prihtranijo do 50% časa in do 30% energije. Ob tem kuhajmo na nižjih stopnjah. Če uporabljamo navadne lonce, obvezno lonec pokrijmo s pokrovko. Pri delno odprti pokrovki potrošite enkrat več energije, brez pokrovke pa kar trikrat več.

Nasvet 5:
V času sezone ogrevanja je priporočljivo zvečer in preko noči spustili rolete ali zapreti polkna. S tem preprečimo ohlajanje notranjih prostorov in prihranimo lahko do 15% energije za ogrevanje.

Nasvet 6:
Radiatorjev in drugih teles ogrevanja nikakor ne ovirajmo z zavesami ali pohištvom. Potrošnja energije za ogrevanje se tako lahko zviša celo do 40%. Po tuširanju mokrih brisač ne sušimo na radiatorjih, raje v kopalnico postavimo stojalo za perilo in brisače sušimo na njem.

Nasvet 7:
Pri zračenju prostorov bodimo pozorni na naslednje: ogrevanje popolnoma izklopimo, prezračimo s prepihom. Tako za isto zamenjavo zraka potrebujemo le kratek čas. Večkratno in pravilno zračenje skrbi za dobro bivalno klimo.

Nasvet 8:
Vsako znižanje temperature se odraža pri varčevanju denarja. Vsaka stopinja manj privarčuje okrog 6% energije ogrevanja. V stanovanju in delovnih prostorih zadostuje 20 stopinj, v kuhinji in spalnici 18, na hodnikih pa celo 15 stopinj. Energijo bomo privarčevali, če bomo preko noči temperaturo znižali za pet stopinj.

Nasvet 9:
Deset odstotkov stroškov energije lahko privarčujete tudi pri ogrevanju vode. Namesto bojlerja uporabite sistem ogrevanja za ogrevanje vaše vode. Pri tuširanju uporabite varčevalno ročko za tuširanje.

Nasvet 10:
Uporabljajte varčne žarnice. 20 watt-na varčna žarnica namreč daje isto svetlobo kot navadna 100 watt-na žarnica. Varčne žarnice so učinkovite v prostorih, kjer se žarnica uporablja najmanj eno uro dnevno (dnevne sobe, hodniki, kuhinje ...)

Nasvet 11:
Zunanje prostore osvetljujmo z lučmi s senzorjem. Le-ti poskrbijo, da se luči vklopijo le po potrebi in po nekaj minutah se samostojno tudi izklopijo.

Če boste torej upoštevali vsaj nekaj teh nasvetov, boste svoje aktivnosti občutili tudi v družinskem proračunu.


Wednesday 22. June 2011

Povezave: