DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Varčujmo, z deževnico


Vedno več lastnikov hiš je spoznalo, da lahko pitno vodo v več gospodinjskih področjih nadomestijo z zbiranjem deževnice. Čeprav je kar dve tretjini zemeljske površine prekrite z vodo, pa si ne moremo niti predstavljati kako malo je uporabne pitne vode. Ocene govorijo, da je le okrog tri odstotke vode uporabne kot živilo. Že danes  pa se po vsej zemeljski obli pojavljajo težave s pridobivanjem pitne vode v primerni kakovosti.

Kdor varčuje s pitno vodo in bolje izkorišča druge vire kot npr. deževnico, lahko prispeva k razbremenitvi okolja in pri tem še privarčuje veliko denarja.

Znani so ukrepi kot: tuširanje namesto kopanja, pri umivanju zob uporabiti kozarec, zamašiti pipe, ki puščajo kapljice vode. Že samo s tem lahko dnevno privarčujemo 50 do 60 litrov vode po osebi.

Nadaljnja zelo zanimiva rešitev za zmanjšanje porabe vode, je zbiranje deževnice, ki jo lahko uporabimo na različnih področjih gospodinjskih opravil. Vsak lastnik hiše bo lahko našel zbiralnico v primerni velikosti in najrazličnejših oblik za individualno potrebo. Zbrano deževnico lahko brez pomislekov uporabimo za pralne stroje, WC kotličke in zalivanje vrtov. Z zbiralnico deževnice lahko letno tako v gospodinjstvu uporabimo med 60 do 70 kubičnih metrov deževnice. Na veselje gospodinj pa se tukaj pojavi še eden nepredviden efekt varčevanja – če uporabljate za pranje mehko deževnico, potem lahko občutno zmanjšate porabo pralnih sredstev in mehčalcev. Vaš pralni stroj pa ne bo imel težav z vodnim kamnom. S tem varčujemo denar in še prizanesemo okolju.

Z zbiranjem deževnice bomo imeli cvetoč vrt, prizanesli bomo okolju in privarčevali veliko denarja.


torek 24. maj 2011

Povezave: