DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Užitni plodovi naših avtohtonih rastlin


Glog, črni trn imata plodove, ki jih ne moremo uživati v večji količini. Zdravi in vitaminsko bogati sadeži so v kakšni sadni solati, kompotu ali marmeladi predvsem zanimivost in privlačna popestritev jedilnika.

Glog

V ljudskih vražah ima glog posebne čarovniške lastnosti: Ribičem zagotavlja dober ulov rib, hišo ščiti pred nevihtami in strelami, iz glogovega lesa pa lahko izdelate celo pravo čarovniško palico.

Belo cvetoč grm ali drevo z ostrimi trni je zares vsestransko uporabna rastlina. Maja in junija nam nudi pogled na obilje belih cvetov, jeseni pa dozorijo tudi plodovi. Tako cvetovi kot plodovi so zdravilni in se uporabljajo za različne tinkture in čaje. Čaj iz posušenih svetov in plodov krepi srce, deluje proti protinu, živčni napetosti, razdražljivosti in preutrujenosti. 

zelo dobro se rastlina obnese tudi v precej neprehodnih živih mejah, ki dosežejo višino tudi do 3 m. Sadimo ga lahko praktično na vsa rastišča, saj prenese velike razlike v sestavi in vlažnosti tal.

Plodovi gloga so srednje okusni in moknati, vsebujejo pa veliko C-vitamina, beta karotenov in pektina. Užitni so tudi čisto mladi listi in cvetovi. Plodove predelujemo v marmelade, žele, včasih pa tudi v žganje in celo vino.

Črni trn

Drnulje, ki so plodovi drena, večinoma poznamo, le malokdo pa pozna trnulje, ki zrastejo na močno trnatem in trdoživem grmu, ki samoniklo uspeva na travnikih, v hrastovih gozdovih, vinogradih in suhih rečnih koritih. Najdemo ga tudi kot pionirsko rastlino na zapuščenih poljih na suhih apnenčastih tleh.

Tudi črni trn je zelo primeren za sajenje v živo mejo, ki je prav zares neprehodna, obenem pa je tudi koristno skrivališče in zavetje za koristne živali na vrtu.

Trnulje so močno trpkega okusa, ko pa jih dobi mraz, se počasi zmehčajo v užitne sladkaste plodove. Včasih si pomagamo z zamrzovalnikom. Vsebujejo veliko vitamina-c, rudnin, tanina in sadnih kislin. Ugodno naj bi vplivale na prebavila in izboljšale kri.

Če so plodovi še trpki, jih lahko predelamo v marmelado, iz zmrznjenih in že malo slajših plodov pa lahko pripravimo kompote in različne mešane sadne kaše.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba GaiaVsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 . Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo. www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Sunday 10. September 2017

Povezave: