DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Urejanje poslednjega vrtička


Na naših grobovih še vedno prevladujeta pesek in marmor. Lepota sezonskega cvetja se ob izteku poletja poslavlja, zamenjujejo pa jih mačehe in lončene krizanteme. Le peščica grobov je v celoti zasajenih s trajnimi rastlinami.

Za grobove izbiramo v prvi vrsti trpežne rastline, saj poleti na pokopališčih vlada neusmiljena vročina. Sadimo le cepljene in miniaturne oblike iglavcev in listavcev. Pri izbiri ne pozabimo, da moramo spoštovati pokopališki red, ki določa maksimalno višino rastlin. Ta se giblje od enega do dveh metrov.
Grobne površine postajajo vse manjše, zato je pomembno tudi, da izberemo rastline, ki prenesejo redno obrezovanje. Poganjki, ki silijo na sosednji grob ali pot, pogosto povzročajo veliko slabe volje. Grob, zasajen kot poslednji vrtiček, naj bo zanimiv in urejen vse leto.

Na praktičnem primeru:
Na dvojnem družinskem grobu rasteta le gnezdasti smreki. Skupaj z ostalimi rastlinami so odstranili tudi 20 cm debelo plast zemlje.

Na pesek narišemo grobno površino in razpostavimo izbrane rastline. V ozadje ob nagrobnik želimo posaditi rdečelistni pahljačasti javor in v krono cepljeni ginko sorte 'Mariken'. Pokrovno panešpljico in pomladansko reso ter trajnice sadimo v skupine. Vse rastline morajo biti trpežne, saj sonce na grobu neusmiljeno pripeka od jutra do večera. Spomladi bo poleg čebulnic obilje cvetja. Za to bodo poskrbele panešpljica, resa in pisanolistni skrečnik. Zlata homulica in hojhera bosta cveteli poleti, rdečelistna hermelika, kitajska plavica in ščetinava perjanka pa na pragu jeseni.

Najprej smo grob temeljito opleli in nasuli zemljo. Položili smo kamniti plošči, namenjeni odlaganju sveč in prazničnih aranžmajev. Ker je na levi strani groba pot, smo vodilni rastlini v ozadju zamenjali. Z ostalimi rastlinami smo sledili načrtu. Ob nagrobniku smo morali odstraniti kar nekaj betona, da smo lahko skopali  dovolj veliko sadilno jamo za javor in ginko.
Nismo pozabili na čebulnice – to je žafrane, mrežaste perunike, nizke botanične narcise in tulipane ter okrasne luke.

Po sajenju smo grobno površino posuli s fino mletim macesnovim lubjem, ki bo zadrževalo vlago v zemlji in preprečevalo rast plevela.


Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia
Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 . Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Tuesday 21. October 2014

Povezave: