DOMOV >PROSTI ČAS > HOBI > Ročna dela

Torbe in torbice


Velike, majhne, ljubke,  elegantne, športne  torbe in torbice si prav lahko naredite same, če imate malce domišljije in nekaj ročnih spretnosti.

Pri pletenih ali kvačkanih torbicah seveda ne bo šlo brez osnovnega  znanja pletenja  ali kvačkanja. Z zapletenimi vzorci se vam ni potrebno mučiti  saj povsem zadostuje preprost vzorec,  na primer same desne petlje. V tem primeru lahko uporabite različne barvne volne in tako torbico naredite še bolj zanimivo. Uporabite lahko ostanke volne, ki se zagotovo najdejo pri vsaki, ki se ukvarja s tovrstnim ročnim ustvarjanjem. Bolj bo volna pisana, lepša in bolj sijoča bo torba.

Pa se lotimo ustvarjanja:
Najprej spletemo (skvačkamo) dva enako velika kosa v obliki kvadrata ali pravokotnika. Vsakemu kosu na levi in desni strani dopletemo (skvačkamo) še dva trakova v katere kasneje vdelamo ročaj.
Izrežemo dva kosa podloge, ki naj bosta nekoliko večja kot pletena kosa (pribl. 1,5 cm na vsaki strani).

Na podlogo prišijemo različne žepke v katere spravimo drobne predmete.
Podlogo prišijemo na pleteni del, zarobimo vse štiri trakove tako, da lahko vstavimo ročaja.
Ročaja sta lahko naravna (lesena) ali pa jih ovijemo z volno.
Prišijemo še zanimiv gumb, ki popestri torbico in spletemo še zanko, ki bo vsebino torbe obvarovala pred nezaželjenimi prsti.Izdelava takšne torbice je pravi ustvarjalni užitek, ki nam bo popestril dolge zimske večere, hkrati pa bomo privarčevali kar nekaj denarja.

Andreja Luin


Wednesday 12. February 2014

Povezave: