DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > MODA > Moj modni stil

Topla volnena oblačila Soven tudi v Ljubljani


Letošnji mraz  ni prizanesel nobenemu kraju v Sloveniji. In ker  tako mrzlo ni bilo že kar nekaj desetletij, mlajše generacije  nimajo izkušenj kako se zavarovati in obleči  v tako ekstremnih pogojih.. Iz tega vidika, nas je spodbudilo, da v tem sestavku napišemo kaj več o naravnem slovenskem materialu,ki je odlično  varovalo pred mrazom  in burjo, to je o NARAVNI OVČJI VOLNI, ki se praodaja tudi v  centru mesta Ljubljana, v Soven Natura  na Ciril Metodovem trgu.

Ovcam striženje godi
Po slovenskih travnikih se  po nepreverjenih podatkih pase  12000 ovac. In če vsaka ovca letno da  1,5 kg volne, je to  okrog  180 ton neoprane ovčje volne.  Rejci ovce strižejo enkrat ali dvakrat letno.  V času striženja ovci sicer ni najbolj prijetno, nikakor pa ji ni  obremnjujoče. Po striženju pa  se ovca počuti    dobro, svobodno, lahkotno. Torej striženje pozitivno vpliva na počutje ovce. Lastnikom  ovac pa ostrižena volna lahko služi za  oblačila  , za opremo za dom ali za toplotno in zvočno izolacijo za hiše. Po zadnjih podatkih približno 35 % rejcev, volno zavrže v smeti, v goszodve, v jame. Tisti skrbnejši in  ekološko bolj osveščeni pa jo prodajo v  nadaljno predelavo  v predilnico   ovčje volne SOven  v Selnico ob Dravi.  

Od kod ideja za tako dejavnost
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1996. To so bial leta ,ko so slovenska tekstilna podjetja  eno za drugim  ugašala. Še posebej  očitno je bilo to v Mariboru, kjer je  je pred tem delovalo kar nekaj tekstilcev. Lastnika sicer nista izhajala iz propadlih tekstilcev, pa tudi presežna delavca nista bila. Imela pa sta   proizvodno in tržno idejo. Že takrat sta vedela, da se z večjim obvladovanjem stroškov dela, z vstrajnostjo in resnim delom  lahko uspe tudi na tem području.

Kako  pripravimo volno za nadaljno predelavo
Začetek pravilne priprave volne je že pri  striženju ovac. Rejci morajo poskrbeti, da  izločijo nekvalitetne  predele  volne, da volna ni mokra, da jo pospravijo v   dobro zračno propustne vreče in da jo skladiščijo na suhem.Priporočljivo je, da se že spomladi dogovorijo  s podjetjem ki volno predeluje ,   za prodajo volne. Če pa se odločijo  da jo bodo predelali sami, pa jih čaka kar zahteven postopek pranja in sušenja, nato pa še krtačenja, predenja in na koncu pletenja ali tkanja. Najbolj zaželene so naravne barve- bela(drap) siva in melirana domača ovčja  volna , zadnja leta pa  trend in  usmerjenost  v uporabo naravnih materialov  pri oblačenju, narekujeta  vse več  naravnega ekološkega barvanja preje v pastelne barve, zeleno, modro, rdečo, …Naravno obdelana preja je nekoliko  debelejša in  zato najbolj primerna za ročno pletenje in tkanje.

Mladi cenijo naravne materiale in radi oblečejo volnen pončo ali volnene  nogavice
Volnena oblačila uporablja človek že tisočletja…danes so unikatno izdelana, modnih dizajnov, predvsem pa so  topla in naravna…Volnena oblačila niso le za  starejšo populacijo, vse več mladih  se zaveda naravnega naična življenja.Ne le prehranjevanja z zdravo naravno hrano, pač pa tudi  bivanja z naravnimi materiali.


Med kupci so najbolj zaželjene  nogavice. Ker volna uravnava temperqturo in pospešuje krvni obtok, so zelo primerne za tiste, ki se  prekomerno potijo, ki jih konstantno zebe v noge, ki jih noge bolijo , pečejo  ali srbijo. Najčešče oblečemo  pod volnene nogavice še bombažne, priporočljivo pa je , da jih oblečemo na golo kožo. Unikatna oblačila, kot  so rokavice, kape, dokolenke, nadkolenke,  so lahko tudi odlična ideja za  božično ali novoletno  osebno ali poslovno darilo. Povdarjajo  skromnost, tradicionalnost, naravno naravnanost ,predvsem pa izvirnost in posebnost  darovalca.

Volna uravnava temperaturo, poleti varuje pred vročino  pozimi greje, ima lanolin – ki pa odbija prah, pršico in vlago – torej je  po naravni poti protialergijska . Vsako morebitno srbenje ali praskanje pod volennim oblačilom  še ni alergija, je le preobčutljivost  na grobi materila in počasi popusti in izgine.

Volnena posteljnina za poleti in pozimi - preventiva za zdrave, rehabilitacija za bolne
Volna je odličen toplotni izolator,ščiti pred mrazom in toploto, zato je uporabna za mrzle  in vroče dni. Ima masažni učinek na telo,pospešuje prekrvavitev v tkivih.Blaži revmatske težave,blaži bolečine pri kroničnih obrabah vretenc,izbolšuje stanja po poškodbah.Dosega splošno sprostitev. Izbolšuje kvaliteto spanja,pomaga pri glavobolu, migrenah in nespečnosti. To so odlične lastnosti, zaradi katerih se je dobro odločiti za posteljnino , ki ima za polnilo ovčjo volno.  Odeja polnjenja z volno in sešita v 100 % bombaž ima dolgo življensko dobo . Ni nujno da je težka, lahko je univerzalna za leto in zimo ali pa zelo tanka , lahka poletna. V poplavi  zaščit za ležišče iz uvoza in z raznoraznimi dodatki, smo skoraj pozabili na nadvložek ali zaščito iz prave volne, katerega posebnost je v tem, da je debelejši in ni le zaščita za  ležišče ampak predvsem za vaše telo. K odeji in  nadvložku pa spada še dober  vzglavnik. Volnen vzglavnik kjer je polnilo prišito k  blagu je kompakten in prava podpora še tako bolečemu vratu in hrbtenici.

Vzdrževanje volnene posteljnine – enostavno in pocen ... veliko zračenja
Posteljnino iz naravne slovenske ovčje volne temeljito prezračimo vsaj enkrat mesečno, v senci, torej ne na soncu . Med urejanjem postelje jo rahljamo, po postopku stresanja. Madeže lahko odstranimo pod tekočo vodo,brez namakanja in brez ožemanja.Odvečno vodo odstranimo  z rahlim stiskanjem. Na tak način peremo le umazani del posteljnine.
Posteljnino ne namakamo, ne peremo ročno in ne strojno, ne ožemamo. V primeru vlažnosti, jo sušimo v senci. Likanje ni potrebno in ni priporočljivo. Priporoča se  kemično čiščenje v skladu z navodili za čiščenje in vzdrževanje  volnene posteljnine   kot je zapisano  na trajnem všitku.

Tradicionalno slovensko …
Pletenje, tkanje in polstenje kot kreativna ljubiteljska ali poklicna dejavnsot

Z malo volje in kreativnosti  lahko sami naredite pleten pulover, tkan tepih ali polstene copate.
Iz volnene preje ,ki jo  spredejo v predilnici SOven lahko z malo kreativnosti in volje  tudi sami naredimo  zelo uporabne izdelke  za oblačenje in dom. Tehnike pletenja so se mlada dekleta nekoč naučila  že  od mam in babic, tkanja in polstenja pa v šolah. Danes je  tekstilnih šol vse manj, mame in babice pa niamjo časa , zato so v podjetju SOven  s pomočjo strokovno usposobljenega kadra, začeli  tudi z  delavnicami in z usposabljanjem  za deficitarne tekstilne poklice. V zadnejm času je najbolj  prepozanvno in zaželjeno  polstenje s slovensko  ovčjo volno. Delavnice  konstantno izvajajo  v prostorih  podjetja v Selnici ob Dravi,  pridejo pa tudi  na šolo, na sedež društva ali kateregakoli organiaztorja  po vsej Sloveniji.

POLSTENJE  budi kreativnost, iniciativnost, motivacijo, oblikovanje z rokami pa čut za tip. Kljub temu da je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti, se je ohanila skozi vsa stoletja , v dnašnjem času pa še pridobiva na uporabnosti in veljavi.


Informacije o  delavnicah lahko dobite tudi v  prodajalni lastnih proizvodov  v SOVEN NATURA na Ciril Metodovem trgu v Ljublajni. – povsem  v centru Ljublajne. Prodajalna je na vogalu  pri trgovini Dom Ljublajna in ima vhod iz Ljublajnske tržnice. Na cca 28 m/2 je razstavljenih  kar 120 različnih volnenih artiklov iz lastne proizvodnej podjetja  Soven.  Po naših informacijah, je to  ( ena je še v Selnici  ob Dravi) edina specializirana prodjalana volnenih izdelkov v Sloveniji, kjer lahko na enem mestu  kupite vse od česane oz. miakne volne za polstenje, preje  za pletenje in tkanje, nogavic, rokavic, kap, puloverjev, jopic, volnenih jaken, posteljnih pregrinjal, volneneih odej, nadvložkov, vzglavnikov in še mnogo drugih drobnih volennih izdelkov za dom in oblačenje.

Po pravo volneno  odejo, nadvložek ali vzglavnik v Center Ljubljane  - SOVEN NATURA
Številni so prepričanja, da je v centru mesta mogoči najti le  prepoznavne in pomembne blagovne znamke  , spominke in darila  in gostinske lokale.  Pa ni tako.  Najdete torej lahko tudi  prave volnene odeje, nadvložke in vzglavnike, ki jih sicer ne morete kupiti v nobenem trgovskem  centru  po Sloveniji.  Gre za  posteljnino  višje kakovosti,  po zmerni-našim razmeram prilagojeni ceni. Polnilo je torej 100 % ekološko obdelana volna, zunanje blago pa 100 % naravno obdelan bombaž.  Vzdrževanje je enostavno , zahteva le veliko zračenja, pranje pa le   na daljše obdobje. Priporočajo jo astmatikom, alergikom , saj volna  odbija pršico, vlago in prah in je torej naravna zaščita proti prej omenjene,mu.  Takšno posteljnino uporabljamo leto in zimo – poleti varuje pred vročino, poleti pa  zadržuje toploto in ščiti pred mrazom.Življenska doba je 15  let in več. Naredijo pa jo tudi po vaši meri.

Kupci radi obiščejo  specializirane  prodajalne , zaradi  nižjih prodajnih cen,večje  izbire izdelkov, zaradi sigurne zaloge –zanesljivo bodo dobili želen   izdelek,sigurne možnosti reklamacije .

Tradicionalno, slovensko, uporabno in modno
Vsi izdelki so ekološko proizvedeni. Večina je narejenih ročno in nosijo noto *unikatno*.
Posebnost so  sodobni, modni  dizajni, z veliko mero tradicionalnega slovenskega.  Izdelki imajo certifikat * art˛/craft  Slovenija. V poletnih mesecih – ko imajo več časa -  je mogoče  pri njih naročiti tudi pletenino ali tkanino po meri in po lastnem dizajnu.
Cene v tej prodajalni so zmerne, tako rekoč tovarniške in za najmanj 20 % nekatere celo 40 % nižje kot v podobnih rpodajalnah v tujini.. Vsaj enkrat mesečno pa pripravijo  posebno tovarniško razprodajo manj idočih  izdelkov in izdelkov z malo tovarniško napako.

Skupine, šole, društva,ki bi si želela  organizirano ogledati  prodajalno, priporočamo da   se  predhodno najavijo in jim bodo zagotovili strokovno vodenje in prikaz ene od  tekstilnih tehnik predelave volne. Organizirajo pa lahko tudi celodnevni obisk  ali tehnični dan v  predilnici  Soven v Selnici ob Dravi.

Prodjalna  SOVEN NATURA  je tudi  članica Združenja trgovcev  Ljubljana.
V mesecu decembru ste sigurno srečali na Ljubljanskih ulicah  prijaznega Sneženega moža z napisom  Združenje trgovcev Ljubljana,ki je mimoidočim delil  sladke bonbone in letake.  In prav v  tem podjetju so temu možu sešili lepo belo oblačilo – plašč in kapo. Številni so ugotovili, da  so zadnja leta  Slovenski dedki mrazi že v zelo oguljenih oblačilih. Torej tu je infomacija – obrnite se na Soven Selnica in oblekli bodo tudi vašega Dedka Mraza.

Prodajalna SOven NATURA na Ciril Metodovem trgu , se bo letos aktivno vključila v vsa dogajanja , ki jih bo organiziralo Združenje trgovcev  v centru mesta. V ta namen bodo vsak mesec vsaj dvakrat organizirali  prikaz različnih obrtnih tekstilnih tehnik , polstenja ali ročnega pletenja ali ročnega tkanja …..morda bodo  s tem vspodbudili  kakšno kreativno in dela voljno  osebo, ki bo  v tej dejavnosti videla  priložnost in možnost za  samostojno obrtno pot…….

Zaupajte slovenskim proizvajalcem , prepričajte se o domači kvaliteti. Obiščite center mesta Ljublajne . prepričani smo, da  boste kupili  dobro in ugodno.


SOVEN d.o.o.
soven@siol.net
www.soven.si


RAZSTAVNO PRODAJNI SALON
Mariborska 79A
2352 SELNICA OB DRAVI
Tel.: (02) 671-39-21

SOVEN NATURA LJUBLJANA
Ciril Metodov trg 5
1000 LJUBLJANA
Tel.: 040-190-293
Wednesday 22. February 2012

Povezave: