DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Težave s prhljajem


Veliko ljudi trpi zaradi prhljaja. Nekateri imajo z njim več, drugi manj težav. Skoraj vsakdo izmed nas se je z njim že kdaj srečal, saj so le redki tisti, ki ga sploh ne poznajo iz lastnih izkušenj.

Več o vzrokih za pojav prhljaja, najučinkovitejših metodah odpravljanja teh težav, oblikah prhljaja ipd. lahko preberemo v nadaljevanju.

Proces obnavljanja kože
Koža je podvržena vsesplošnemu in rednemu procesu obnavljanja. Spodnje celice izpodrivajo zgornje plasti odmrlih celic. Na tak način se spodnje plasti prebijejo na mesto odmrlih, ki so izpodrinjene. Ta kožni proces naj bi se nekako ponovil vsakih 28. dni, tako tudi na lasišču.

Prhljaj je posledica pospešenega obnavljanja celic in s tem povezanimi procesi luščenja vrhnjih plasti lasišča.

Pri okoli petnajstih do dvajsetih odstotkih prebivalstva gre za občasni proces, ki se pojavlja še posebno v mesecih od oktobra do marca, nekateri pa imajo s prhljajem dolgoročnejše ali celo kontinuirane težave. Celična obnova je namreč veliko hitrejša in pospešena, zaradi česar so odmrle celice povržene nenehnemu izpodrivanju, preko stalnega obnavljanja pa prihaja do tako močnega tvorjenja prhljaja, da postane viden. Moški so temu procesu podvrženi celo močneje, še posebno je prhljaj zaradi krajših las veliko bolj viden.

Neškodljiva, a nadležna kvasovka
Precej pogost vzrok prhljaja je lahko tudi sicer neškodljiv kvasovka, ki jo je moč
najti na lasišču. Njena prisotnost se lahko možno poveča v primeru spremenjene lasne nege in nege lasišča, povečanega nanosa maščob, vremenskih vplivov ali stresnih situacij, lahko pa naraste tudi zaradi drugih individualnih nagnjenj.

V takšnem primeru se imunski sistem brani z lahkimi vnetji, kar pripelje do zgoraj opisanega povečanega procesa celične obnove, s tem pa tudi do prhljaja.

Vrste prhljaja
Razlikujemo med dvema vrstama prhljaja.

Suh prhljaj je majhen, porazdeljen po celotnem lasišču in narahlo pada z lasišča. Pogosto se znajde na oblačilih, zaradi česar je precej opazen.

Masten prhljaj pa je za razliko precej velik, večinoma rumenkast in lepljiv. Čvrsteje se drži lasišča in se ne loči od njega. Ob stisku med prsti ostane na koži mastna plast.

Kako si lahko pomagamo sami
Pri težavah s prhljajem si lahko precej pomagamo sami. A v primeru vnetja lasišča, celo rdečice, skorjaste pokritosti ali celo izpadanja las je vendarle priporočljivo obiskati dermatologa.

Pri samopomoči si povečini pomagamo s šamponi proti prhljaju, ki jih lahko dobimo v lekarnah in imajo protivnetni učinek, prav tako pa lahko zmanjšajo število kvasovk na lasišču in učinkujejo tudi zoper pogosto spremljajočo srbečico.

Šampon uporabljamo v skladu z navodili, ki pa pogosto narekujejo daljši nanos ter temeljito izpiranje. Za temeljito in korenito odstranitev prhljaja je potrebno daljše obdobje uporabe, pri čemer se ponavadi priporoča vsaj šest tednov. Postopek je primerno ponoviti.

Za siceršnjo nego las je primerna uporaba blagega šampona ter temeljito izpiranje las s čisto vodo.

Dnevno umivanje las lasem praviloma naj ne bi škodilo. Je pa priporočljivo redkejše pranje, še posebno pri mastnih laseh, saj se sicer spodbuja povečano delovanje žlez lojnic.

Drugi koristni nasveti
Zelo pomembno je, da las ne sušimo s pretoplim ali celo prevročim sušilnikom za lase, saj to še bolj draži lasišče. Mastne lase naj bi raje sušili prosto na zraku.

Pogosto krtačenje odstranjuje loj z lasišča ter ga porazdeljuje po laseh. Četudi je lasišče srbeče, je bolje vzdržati se praskanja, saj lahko povzroči majhne ranice, ki le še povečujejo iritacije in infekcije lasišča.

Sonce ima pozitiven, ugoden in zdravilen vpliv tudi na naše lasišče, zaradi česar je možnost težav s prhljajem poleti precej zmanjšana.


torek 08. april 2014

Povezave: