DOMOV >ZDRAVJE > REKREACIJA

Telovadba za oči pred računalnikom


Delo z računalnikom pomeni velik napor in zato postajajo oči po dolgotrajnem delu zelo utrujene.

Tehnologija in način življenja pa napredujeta s takšno hitrostjo, da si ljudje skorajda ne znamo več predstavljati delovnega dne brez računalnika. Ta tehnologija pa vpliva na nenaraven način življenja in s posebno energijo na naše oči.

Z delom pri računalniku zelo obremenimo oči. Gre namreč za zelo omejene gibe, zmanjšano frekvenco zapiranja oči in ob tem še za zelo nenaravno držo telesa. Vse to lahko vodi tudi, do danes še neraziskanih, a zelo resnih težav z zdravjem.

Težave z očmi pred računalnikom
Največja težava pri dolgotrajnem branju in še posebej pri delu z računalnikom je, da se zmanjša frekvenca zapiranja oči. Na ta način se oči osušijo. Normalna frekvenca bi bila 6 do 10 zapiranja oči na minuto, pri delu z računalnikom se ta frekvenca zniža celo za preko 50%.

Le redko se spomnimo, da bi uporabili kapljice oz. umetne solze. Na ta način namreč oko tudi zmedemo in normalna funkcija solznic ne deluje več normalno. Potruditi se moramo in zavestno večkrat treniti z očmi, saj na ta način vzpodbudimo vlaženje oči. Tako lahko kasneje tudi s pomočjo umetnih solz vzpodbudimo največji učinek. Produkcijo solz vzpodbudimo tudi z prehranskimi dopolnili npr. z omega 3.

Posebej pozorni pri delu z računalnikom morajo biti uporabniki leč. Leče namreč služijo kot vlažilec oči in zapiranje oči predstavlja le še navado in ne več funkcije vlažilca oči.

Vzemite si pavzo pred računalnikom
Poznamo pravzaprav predpisana pravila za delo pred računalnikom. Tako je skorajda obvezno večkrat dnevno prekiniti delo in nameniti kak pogled v zeleno naravo, kjer se oči spočijejo.

Pri delu z računalnikom se izogibajte kajenju.

Po 50. letu starosti pa zdravniki priporočajo posebna očala namenjena delu z računalnikom.


sreda 01. avgust 2012

Povezave: