DOMOV >KULINARIKA > INTERNACIONALNO
Foto: PoSrcuMlad.si

Foto: PoSrcuMlad.si

Švedski cimetovi kruhki


Preprosto, izvrstnega okusa, hitro pripravljeno ter ekonomično pri sestavinah.

Odličen recept za trenutke, ko boste želeli pripraviti nekaj novega, izvrstnega in okusnega za svoje domače ali se vam bo preprosto zahotelo okusiti švedske dobrote babičine kuhinje.

Za celotno pripravo potrebujemo uro in pol, in sicer 30 minut za samo pripravo ter urco za mirovanje testa.




Sestavine za pripravo 30 "polžjih kruhkov"
Za testo potrebujemo:
150 g masla ali margarine 
500 ml mleka
150 g sladkorja
50 g kvasa
1 čajno žličko soli
1 čajno žličko meletega kardamoma
1 kg pšenične moke 
Za nadev potrebujemo: 
75 g masla ali margarine 
100 g sladkorja
1 jedilno člico cimeta 
1 jajce za premaz 
grob sladkor (večji koščki za lepši videz)

Priprava
Raztopimo maslo oz. margarino in prilijemo mleko. V tako pripravljeno, segreto tekočino zdrobimo kvas, dodamo sladkor, sol in kardamom. Prav tako dodamo skoraj vso moko.

Testo dobro zgnetemo, vse dokler ne dobimo ustrezno mehkega ter vlečljivega testa (po potrebi lahko dodamo še več moke).

Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo ter ga pustimo stati in vzhajati približno 30 do 40 minut.

Testo pregnetemo na pomokani delovni površini, ga razvaljamo ter razdelimo v tri dele. Vsakega izmed teh razvaljamo v tanko, pravokotno površino ter ga tremažemo z mehkim maslom oz. margarino, ki se je stalila na dnevni temperaturi. Tako razvaljano testo debelo potresemo z mešanico sladkorja in cimeta.

Testo skupaj z nadevom zavijemo v rolado ter razrežemo na ca. 4 cm debele rezine. Posamičen kos z narezano stranjo položimo navzdol položimo na pekač ter še enkrat pustimo vzhajati cca 30 minut - pri tem bodimo pozorni, da bodo naši kruhki dosegli svojo dvojno velikost.

Cimetove kruhke premažemo s stepenim jajcem in potresemo s sladkorjem.

Na sredinski rešetki pečice pečemo približno 5 do 7 minut v predhodno segreti pečici pri 250-275°.

Cimetove kruhke ohlajamo pokrite s kuhinjsko krpo.

Dober tek!


nedelja 13. december 2015

Povezave: