DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > LJUDJE
Foto: welt.de

Foto: welt.de

Stari starsi in vnuki


Nekateri starši si življenja, varstva in vzgoje svojih najmlajših ne znajo predstavljati brez pomoči svojih staršev. Brez pomoči babic in dedkov nekaterim staršem enostavno ne bi zneslo, da mamic ali (tudi) očetov samohranilcev niti ne omenjamo.

Vrtci so kljub majhnemu številu otrok oz. rojstev, ki v zadnjih letih sicer narašča, polni. Starši, ki svojih malčkov ne uspejo umestiti v vrtec, se še toliko bolj zavedajo kako dobrodošla in neprecenljiva je pomoč babic in dedkov, ki v vseh primerih, ko je to le mogoče in dokler zmožnost to dopušča, priskočijo na pomoč.

Tudi večerni termini, vikendi in šolske počitnice so lahko priročni, da babice in dedki zamotijo malčke, jih odpeljejo s seboj, da si starši lahko vsaj malo »oddahnejo«. Še posebno, kadar gre za kakšne nujne primere, »odrešitelji« pa so na razpolago in v neposredni bližini. Praktično in brezplačno, poleg tega pa osreči še malčke in nenazadnje seveda tudi stare starše. Toda ali gre resnično za idealno rešitev in zgodbo brez zapletov?


Različni vzorci vzgoje

Ne gre prezreti dejstva, da vendarle ni vedno tako preprosto ter da ima takšen vzorec medsebojnega zaupanja in brezmejne pripravljenosti na pomoč tudi veliko možnosti za raznorazne majhne konfliktne situacije. Velikokrat se ukrepi vzgoje in varstva lahko bistveno razlikujejo in kar je za nekoga povsem samoumevno ter sprejemljivo, je lahko za nekoga drugega povsem nesprejemljivo ter ne sodi v njegovo sfero dobre vzgoje ali vzornega obnašanja. Stari starši – lahko morda tudi povsem nevede – lahko tako otrokom včasih ponudijo s strani staršev že davno prepovedane jedi ali sladkarije, praktične športne hlače morda zamenjajo roza krilca in bluzice z volančki, televizor bo morda prižgan veliko dlje, kot je doma dovoljena meja, namesto priporočenih pedagoških in izobraževalnih vsebin, pa bo prednost posvečena telenovelam ali drugim vsebinam, za katere bi starše raje videli, če bi jih njihov otrok zamenjal z druženjem s svojim vrstniki ali podobnim.

Starši si iz dneva v dan prizadevajo uveljaviti svoje modele vzgoje, s katerimi skušajo doseči določene učinke, stari starši, ki pa z otroki preživijo veliko časa in se iz tega razloga morda tudi marsičemu odpovedo, se lahko počutijo nesamostojno, odvisno ter izkoriščano s strani lastnih otrok. Tudi med otroki se lahko zgodi, da pride do nestrpnosti in sporov, če babica ali dedek več pozornosti posvečata določenemu otroku, drugemu pa manj.


Tuesday 30. October 2012

Povezave: