DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > WELLNESS

Sproščanje za vsakogar


Pravilno sproščanje ob pravem času je bistvena sestavina dobrega in kvalitetnega življenja. Če se znamo sprostiti, smo manj dovzetni za stresne dejavnike vsakdana, posledično smo vedrejši, zadovoljnejši in bolj optimistični, raven kvalitete življenja je višja in dovzetnost za obolenja se zmanjša. Sprostitvene tehnike lahko sprostijo negativne odzive na stres ter zagotovijo boljšo kvaliteto življenja.

Četudi menite, da obvladate stres v svojem življenju, da se z njim znate soočati ali pa celo menite, da stres v vašem življenju ni omembe vreden, dejstvo je, da lahko z različnimi sprostitvenimi tehnikami samo pridobite - izboljšate svoje splošno počutje ter svoje zdravstveno stanje. Pri tem pa je potrebno izpostaviti tudi to, da samo učenje sprostitvenih tehnik ni prezahtevno. Ponudite si priložnost, da poizkusite in spoznate nove tehnike sproščanja ter zase izberete tisto, ki se vam zdi najbolj simpatična in najprimernejša za vas.

Prednosti, ki jih tehnike sproščanja lahko prinesejo, so različne, v celoti pozitivnega značaja. Zmanjšate ali sčasoma celo odpravite lahko določene fizične simptome, kot so bolečine v hrbtu ali glavoboli, vaši čustveni odzivi na splošne situacije se lahko neprimerno zmanjšajo. Frustracije, jeza in živčnost, so preteklost, saj boste svoja čustva bolje obvladovali. Izboljšate lahko svojo koncentracijo, zvečate svojo sposobnost soočanja s problemi, dnevno boste bolj učinkoviti in energični.

Sprostitvene tehnike se lahko naučite s pomočjo strokovnjakov, ki takšne storitve ponujajo, lahko pa se nekaj naučite tudi sami. Sprostitvene tehnike večinoma namreč vključujejo osredotočanje pozornosti na nekaj sproščujočega, kar povečuje zavedanje o svojem telesu. Vseeno je, katero tehniko si boste izbrali, veliko bolj pomembno je, da ste vztrajni, redno vadite in svojo tehniko izboljšujete.

Obstaja več vrst sprostitvenih tehnik, ki vključujejo avtogeno sproščanje, progresivno sproščanje mišic in vizualizacijo.

Avtogeno sproščanje predstavlja nekaj, kar prihaja iz vaše notranjosti. Pri avtogenem sproščanju se poslužujete tako vizualne predstavljivosti, kot tudi zavedanja telesa. Najprej si zamislite mirno mesto, nato se osredotočite na svoje kontrolirate in sproščeno dihanje, na vaš srčni utrip, ki se umirja, ali druge fizične občutke, kot je recimo postopno sproščanje posamičnih delov lastnega telesa. Ponavljate si lahko pozitivne in vzpodbudne sugestije, za katere bi želeli, da se usidrajo globlje v vašo zavest.

Progresivna mišična relaksacija je tehnika, ki se osredotoča na napenjanje in sproščanje posameznih mišičnih skupin, preko česa se lažje naučite razlikovati med napetimi in sproščenimi mišicami. Začnete lahko pri prstih na nogah in se preko spodnjih okončin sprehodite vse do glave ter se na tak način sprostite. Posamezno mišico napnite vsaj za pet sekund, nato pa jo sprostite vsaj za trideset sekund, ter postopek ponovite.

Vizualizacija je tehnika, s katero oblikujete miselne podobe, ki vas popeljejo na vizualno popotovanje na mirno, tiho in pomirjajoče mesto ali si zamislite situacijo, s takšnimi lastnostmi. Aktivirati skušate vsa svoja čustva. Če se na primer podate na vizualno popotovanje na morje, si predstavljate barvno paleto morske vode, toplino sočnih žarkov, ki vas prijetno grejejo, vonjate svežino morskega zraka in vonj slane vode, začutite prisotnost posameznega drobca peska, na katerem si zamišljate, da ležite, občutite nežen vetrič, ki rahlo naježi vašo kožo, ter popolnoma zajadrate v namišljeno pomirjajoče okolje. Pri tem je priporočljivo, da zaprete svoje oči, ter si za izvajanje takšne sprostitvene tehnike izberete miren in prijeten kotiček svojega domovanja ali takšno zatočišče poiščete nekje v naravi, kjer vas okolica ne bo motila.

Za začetek je morda priporočljivo, da izberete katero izmed organiziranih oblik sproščanja, se z njo seznanite in si pridobite vsaj osnovno začetno znanje, ki vam bo pomagalo pri individualnem izvajanju zgoraj opisanih tehnik ali drugega znanja, ki ga boste pridobili na organiziranem načinu vadbe.

Izbirate lahko med jogo, tai-chijem, masažo, meditacijo, aktivno vadbo ali pa se enostavno prepustite glasbi ter zraven izvajate katero izmed zgoraj opisanih tehnik sproščanja, ki so dobra alternativa za domače individualno sproščanje. Seveda pa sprostitev lahko predstavljajo tudi vaši hobiji, s katerimi se ukvarjate v prostem času, ko se odmaknete od vsakdanjega stresa, se prepustite svojim prostočasnim dejavnostim, ki so sproščujoče, pomirjajo in na  drugi strani povečajo našo energijo za vsakodnevne napore, preizkušnje in nam dajo delovno vnemo.


Monday 04. July 2011

Povezave: