DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > HIŠNI LJUBLJENČKI

Spravimo svoje štirinožne prijatelje v formo


Imate doma morda hišnega ljubljenčka, ki je predebel? Ste ga razvadili s priboljški večkrat dnevno? Zdaj pa vaš cartljivček izgleda zelo zavaljeno, nezdravo in se utrudi že ob najmanjšem naporu.
Tudi pri živalih velja podobno kot pri ljudeh: redijo se, ko s hrano prejemajo več energije, kot je čez dan porabijo. Včasih se sicer pojavijo tudi zdravstveni razlogi za debelost, npr. težave s s ščitnico. Za debelostjo pa trpijo predvsem starejši psi, kastrirane živali in nekatere pasme kot so mopsi in koker španjeli.

Zdravstvena tveganja pri debelih psih so prav tako podobna kot pri živalih: hormonske težave, sladkorna bolezen in težave s kostmi.

In kaj lahko storimo, da bi spet postal fit?

Prvi ukrep pri vseh lastnikih predebelih psov je ponavadi zmanjšanje dnevnega obroka hrane. Žal pa vsi psi tega ne sprejmejo z velikim veseljem in pokažejo znake agresije ali pa neprestano prosijo za hrano, kar zna biti sila neugodno.

Zato je zelo pomembno, da pazimo predvsem na izbor hrane. Izogibajmo se hrane, ki vsebuje sladkor in preveč maščob. Najbolje da obroke razdelimo na več manjših »malic«, in da psa ne navadimo na raznorazne priboljške med obroki. Na vsak način pa ga moramo odvaditi hranjenja z mize.

Izredno pomembno vlogo pa ima  seveda gibanje. Pri tem mislimo poleg sprehodov tudi tek s psom ali pa morda celo lagodno kolesarjenje. Seveda pa si lahko omislite tudi razne igre s psom, npr. skrivalnice in podobno. Na ta način bo pes skozi igro vzljubil svojega lastnika, pa tudi sami boste naredili nekaj za svojo kondicijo.

Toda bodite pozorni – ni vsak šport za vsako pasmo. Pomislite tudi na to koliko je vaš štirinožec star, ali ima kakšne gibalne težave?

Morda je včasih celo pomembno, da se o hujšanju vašega psa posvetujete z veterinarjem. Hujšanje naj bo dolgotrajen proces in tedensko naj pes ne izgubi več kot en odstotek telesne teže.

Najbolje pa je, da se seveda trudimo, da psa vsak dan toliko animiramo, da nikdar ne bo potrebno z njim hujšati.


Wednesday 11. July 2012

Povezave: