DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Vegetarijanske jedi

Sočna lubenica


Sveža in dobro ohlajena lubenica, ki smo jo narezali na majhne koščke ali jo postregli v rezinah, d€eluje osvežujoče ter telesu daje potrebno tekočino, ki jo to preko poletja hitreje izgublja zaradi povečanega potenja.

Njena glavna sestavina je pravzaprav voda, ki jo sestavlja več kot 90 odstotkov. Vsebuje veliko  beta karotena, s pomočjo katerega telo ustvarja vitamin A, ki pomaga k boljšemu vidu ter pri uničevanju virusov, prav tako pa tudi vitamin C ter v sledeh tudi kalij, kalcij, fosfor in železo.

Lahko jo zaužijemo kot posamezen obrok, npr. za malico, ali pa si jo pripravimo kot sladico, po drugem obroku. V slednjem primeru rahlo upočasni prebavo, saj razredči prebavne sokove. Ob rednejšem uživanju prečisti črevesje, prav tako pa čisti sečne poti, ugodno deluje na ledvice ter tudi preprečuje nalaganje holesterola v ožilju. Nekateri pri zdravljenju vnetih ledvic celo priporočajo poparek iz zdrobljenih pečk ali posušene lupine.

Bogata z likopenom, skorajda prekosa paradižnik, ki je prav tako odličen vir likopena. Vsebuje tudi betakaroten z močnim antioksidativnim delovanjem.


Wednesday 01. August 2012

Povezave: