DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Sobne rastline potrebujejo pripravo na zimo


v jesenskih dneh, ko smo najbolj zaposleni s pobiranjem sočnih plodov, sajenjem novih dreves in obogatitvijo izčrpanih tal v zelenjavnem vrtu, ne smemo pozabiti tudi na sobne rastline. Prihod zime zanje pomeni velik šok, zato je prav, da jih na prihajajočo spremembo pripravimo že sedaj.
Prihajajo zimski meseci, ki so za sobne rastline velika preizkušnja. Največkrat v zaprtem prostoru sobnim rastlinam ne moremo zagotoviti vse svetlobe, ki jo potrebujejo za zdravo rast, zato lahko v tem času na njih opazimo rumenenje listov. Če je le mogoče, jim zagotovimo prostor na južnih in zahodnih policah ter jim tako omogočimo boljšo osvetlitev. V domačem sodobnem stanovanju sobnim rastlinam tudi zelo težko zagotovimo primerno temperaturo med 15 in 23 ºC, občutno prenizka pa je navadno tudi zračna vlaga. Da bi vlago povečali, rastlino razporedimo čim bližje vlažilcu oz. drugemu viru vlage - dobra rešitev je, če na radiatorje postavimo z vodo napolnjene posode, zadostuje pa tudi vlažna brisača. Pomagamo si lahko tudi tako, da rastline postavimo v plitev pladenj s prodniki, ki ga napolnimo z vodo, v pomoč pa jim bo še pršenje po listih, ki ga opravimo v zgodnjih jutranjih urah.

Zmanjšamo intenzovnost zalivanja in gnojenja
Ker so rastline zaradi večjih potreb po svetlobi blizu oken, jim hladen zunanji zrak lahko poškoduje liste. Ta običajno povzroča sušenje listov in v skrajnem primeru celo propadanje rastline, zato jih od okna odmaknimo za vsaj 15 cm. Izogibamo se tudi bližine vzhodnih vrat, kjer temperatura zelo niha, pozorni pa smo še na prepih, ki ga večina rastlin ne prenaša.
V centralno ogrevanih prostorih sobne rastline zaradi visokih temperatur rastejo tudi pozimi. Rast je zaradi krajšega dneva nekoliko šibkejša, zato je dovolj, če jih dognojujemo enkrat mesečno. Še posebej pozorni smo pri rastlinah, ki cvetijo tudi v zimskem času - božična zvezda, božični kaktus, vitezova zvezda, kamelija, azaleja, ciklama, kalanhoja in vijolice. Za dognojevanje vseh cvetočih sobnih rastlin uporabimo gnojilo v obliki šumečih tablet. Plantella Tabs za cvetoče rastline.

Pozorni smo tudi na pojav škodljivcev, najbolj pogoste so pršice, uši ali rastlinjakov ščitkar. Proti pršicam in ušem poškropimo z naravnim insekticidom na osnovi kalijevih soli maščobnih kislin Bio Plantella Aktiv-r, proti ščitkarju pa je uporabimo ekološko sredstvo na osnovi naravnega piretrina Bio Plantella Flora Kenyatox Verde. Potencialne napade preprečimo tudi tako, da v nekaj cvetličnih lončkov zapičimo Bio Plantella rumene lepljive ploščice, na katere se lovijo predvsem listne uši, resarji in rastlinjakov ščitkar.

Poskrbimo tudi za posodovke
Preden se začne prava zima, v notranje prostore pospravimo tudi vse posodovke, ki niso prezimno trde. Pri tem smo pozorni na kaparja, ki je še posebej pogost na oleandrih in avkobi. Da nam ne bi povzročil prevelike škode, še pred selitvijo potencialno ogroženih rastlin le te poškropimo z naravnim pripravkom iz ogrščičnega olja Bio Plantella Prima-r ter tako zatremo morebitne kaparje še preden bi se ti močneje razmnožili.

Iz arhiva Kluba Gaia


torek 21. oktober 2014

Povezave: