DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po Sloveniji > Nasvet za pobeg v naravo

Smledniška pešpot (občina Medvode)


Obeta se odlična vremenska napoved. Čudovito izhodišče za izlet v naravo. Pojavi se le še ključno vprašanje, kam se podati. Ponujamo vam namig za simpatičen izlet. Kjer lahko obenem obiščete še kakšno lokalno znamenitost.

Kot je moč zaslediti v članku Maje Bertoncelj na spletni strani www.gore-ljudje.net se je devet občin ljubljanske urbane regije združilo v projektu Mreže pešpoti v regije, v okviru katere je poleg drugih (skupaj jih je sedemnajst) tudi Smledniška pot, na območju občine Medvode. Vse pešpoti so predstavljene tudi v posebnem vodniku.

Na Smledniško pot se je moč podati iz centra Medvod, prav tako pa tudi iz Smlednika ali iz Zbilj. Pot v skupni dolžini obsega 20 kilometrov. Predviden čas hoje znaša 7 ur.

Znamenitosti, ki jih je možno zaslediti ob poti so: sotočje Save in Sore, Hidroelektrarno Medvode, Zbiljsko jezero, cerkev sv. Urha v Smledniku, Kalvarija, Smledniški grad, mlake v Hrašah in dvorec Lazarini v Valburgi.

Orise znamenitosti lahko najdemo tudi na spletnih straneh občine Medvode na www.medvode.si.

Smledniški grad (tudi Stari grad) je bil utrjen kot stolp na hribu nad vasjo,  zgrajen pa verjetno že v enajstem stoletju. Grad je bil središče obsežnega zemljiškega gospostva. Lastile so si ga mnoge plemiške družine, poleg prvotnih gospodarjev Weimar Orlamunde tudi grofje Andeški in Celjski. Ti so imeli na gradu svoje oskrbnike, ki so skrbeli tudi za obrambo takrat izredno pomembne trgovske poti iz Kamnika proti Škofji Loki in dalje proti Italiji. Grad ni doživel poznejših prezidav, tako predstavljajo njegove razvaline najčistejšo obliko gradbenega razvoja srednje velikega slovenskega gradu.

Renesančni dvorec Lazarini v Valburgi so začeli graditi v osemnajstem stoletju, ko so opustili bivanje na starem Smledniškem gradu. V viteški dvorani  so predvsem znamenite freske Evstachiusa Gabriela.  

Cerkev sv. Urha v Smledniku je ena izmed večjih v Sloveniji, hkrati pa je ena izmed najmlajših. Zgrajena je bila v neoromanskem slogu leta 1851 na mestu starejše gotske. V njej so velike slike dunajskih slikarjev Tunnerja in Kupperweiserja ter domačega Šubica.

Zbiljsko jezero je nastalo leta 1953 po zajezitvi Save ob izgradnji medvoške hidroelektrarne in poleg turistične privlačnosti pomeni tudi pomemben življenjski prostor mnogim pticam.


torek 08. maj 2012

Povezave: