DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Slovarček »zdravih« maščob


Omega-3 maščobe predstavljajo nenasičene maščobne kisline, ki so v ribjem olju in v nekaterih rastlinah, kot so oljna repica, sezamovo seme, laneno seme.

Najpomembnejše izmed teh so:
DHA – dokozaheksanojska kislina, ki jo najdemo v ribjem olju. Pomembna je pri tvorbi in delovanju živčnih celic, pri delovanju možganov in za pravilen razvoj plodu v nosečnosti. V teku je tudi raziskava o morebitni vlogi DHA pri preprečevanju napredovanja Alzheimerjeve bolezni.
EPA – eikozapentanojska kislina, ki ima varovalno vlogo za srce in ožilje, prav tako pa tudi deluje protivnetno.
ALA – alfa-linolenska kislina je pomembna pri presnovi maščob in za delovanje srca in ožilja; domnevajo tudi, da je pomembna pri preventivi raka prostate.

Omega-6 maščobe zastopajo drugo skupino nenasičenih maščobnih kislin. Poleg gama-linolne, eikozadienojske ali arahidonske kisline, pa je najpomembnejša linolna kislina, ki jo lahko najdemo v sojinem olju, sončničnem olju in olju iz koruznih kalčkov. Ta kislina je bistvena, ker iz nje  nastajajo snovi, ki so za normalno delovanje organizma nujno potrebne.

In nenazadnje so tukaj še omega-9 maščobe, ki predstavljajo enkrat nenasičene maščobne kisline, kot je na primer oleinska kislina.


Monday 31. March 2014

Povezave: