DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Sladke jagode za vse leto


Vsakemu ljubitelju vrtnarjenja je v izziv v domačem vrtu ali cvetličnem loncu pridelati sočne in sladke jagode. Še v večje veselje nam je, če imamo domače jagode na voljo skozi vse leto. To možnost nam ponujajo večkrat rodne sorte, ki pa za tvorjenje zdravih plodov zahtevanje kar nekaj naše pozornosti.

Večkrat rodne jagode za zasnovo cvetnih brstov potrebujejo relativno kratko obdobje nizkih temperatur. Jagode s tako zasnovo cvetijo in zorijo v vsej rastni sezoni do prvih pozeb, ko rast prekinejo zunanji dejavniki. Med večkrat rodnimi sortami obstaja nekaj razlik. Posamezne večkrat rodne sorte cvetijo in rodijo le v dveh do treh intervalih, druge pa resnično cvetijo in rodijo skoraj neprekinjeno. Nekatere sorte izraščajo veliko število živic, druge pa so take, da je za množenje potrebna delitev grma ali celo setev. Tretja, bistvena razlika je v sposobnosti zasnove cvetnih brstov na mladikah, ki izraščajo na živicah. Le tiste sorte, ki na mladikah zelo hitro zasnujejo cvetove, so primerne za gojenje obešank ali plezalk.

Osnova pravila sajenja
Pri oblikovanju nasada je potrebno paziti, da jagod ne sadimo na mesta, kjer so predhodno rasli paradižnik, krompir ali kumare. Poskusite jih posaditi med špinačo, čebulo, por, solato, redkvico, boreč ali nizki fižol. Za dober in kakovosten pridelek ter manj bolezni je priporočljivo sadike menjavati vsake tri leta. V domačem vrtu jih lahko gojimo tudi brez folije. V času zorenja naredimo le zastirko iz slame, da bodo v primeru dežja plodovi čisti in jih ne bo potrebno prati.

Za sladke plodove potrebujejo veliko hranil
Jagode so glede nege dokaj zahtevne. Ker potrebujejo rahlo kislo in dobro hranljivo prst, tla pred sajenjem pognojimo z dolgodelujočim 100% organskim gnojilom v obliki pelet Plantella Organik, vrtni prsti pa primešamo še kislo Plantella zemljo za rododendrone. Za tvorjenje plodov potrebujejo jagode veliko hranil, zato jih za vsaj trikrat v sezoni dognojimo s prilagojenim organskim gnojilom visoke vrednosti Bio Plantella Nutrivit za jagode in jagodičevje. Granule gnojila potresemo okoli rastlin.

Potrebno jih je varovati pred boleznimi in škodljivci
Rastline so dokaj dovzetne za plesen in pegavost, zato jih že od začetka rastne dobe krepimo z naravnim varovalnim sredstvom na osnovi njivske preslice Bio Plantella Natur-f. To, povsem ekološko sredstvo okrepi celične stene rastlin in tako povzročiteljicam bolezni prepreči okužbo. Škropimo enkrat tedensko in po vsakem večjem dežju. Za večjo rodnost in obenem tudi večjo odpornost jagode vsaj trikrat v sezoni zalijemo še z vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita, ki vsebuje pomembne aminokisline, huminske kisline, vitamine in ogljikove hidrate. Jagode imajo nadvse radi tudi polži. Proti polžem ukrepamo tako, da okoli gredic napravimo mehansko prepreko z naravnim Bio Plantella gelom proti polžem. Čeprav je gel povsem naraven, brez vonja in barve, pa polži preko njega ne gredo. Gel preprosto iztisnemo iz plastenke in na ta način okoli območja, ki ga želimo zaščititi, zarišemo neprekinjen obroč.


Davor Špehar, strokovnjak Kluba Gaia


Več nasvetov o negi in izbiri jagodičevja na spletni strani Kluba Gaia
(povezava: www.klubgaia.com/Vrtni-vseved/21/Sadovnjak/Jagodicevje/Seznam-rastlin)


Friday 20. April 2012

Povezave: