DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Skrb za trato spomladi


Lepa, gosto razrasla, žametno zelena trata je zares pravo razkošje, ki pritegne vsak pogled. Negovana trata sredi cvetočih gredic je želja prav vseh ljubiteljev vrtnarjenja.

Ponavadi imamo na vrtu zelo različne pogoje za rast trave. Poleg izrazito sončne lege opazimo senco, ki jo mečejo posajena drevesa, živa meja in grmovnice. Večina zemljišč za zasnovo trate ni problematična, saj je večji del dneva obsijana s soncem. Nekatere lege so zahtevnejše. Tako imamo skoraj vedno težave s trato v suhih, mediteranskih področjih, kjer je poleti žgoče sonce in le redkokdaj dežuje. Take razmere uspešno prenaša posebna mešanica trav za suhe in vroče lege. Druga vrsta kritičnega področja za uspevanje trate je senčno zemljišče. V senci trava slabo uspeva, najpogosteje ji dela konkurenco mah in plevel. Zato skrbno izberemo mešanico trav, ki se v takih razmerah dobro obnese. Izberemo lahko tudi travno mešanico z obloženim semenom, ki semenu omogoča boljšo kalitev saj obloga iz okolice absorbira vlago, seme pa hitreje in bolje kali. Tudi setev je bolj kakovostna saj je obloženo seme težje in se bolj oprime podlage, hkrati pa smo bolj zaščiteni proti vplivu vetra saj seme ne odnaša. Izboljšana je tudi začetna rast. Kot prednost je potrebno omeniti, da ptice obloženega semena ne marajo.

Travo redno kosimo. Po potrebi jo zalivamo in gnojimo, za gnojenje uporabljamo sodobna membranskega gnojila s katerimi gnojimo samo enkrat v sezoni.  Velika prednost membranskega gnojila je tudi varna uporaba brez možnosti napak, saj z membranskim gnojilom trate ne poškodujemo (ožig), hkrati pa porabimo manj gnojila, saj je njegov izkoristek boljši.

Gnojila z nadzorovanim sproščanjem so sestavljena gnojila, ovita z ovojnico ki preprečuje, da bi se vse hranilne snovi raztopile naenkrat. Tako se hranila sproščajo počasi skozi celo rastno dobo. Membrana nadzorovano sprošča hranila ob povišanju temperature in vlage. Z naraščanjem temperature in vlage pa se povečujejo tudi potrebe po hranilih, ker trava v tem času bujno raste in potrebuje optimalno, uravnoteženo prehrano. Glavne prednosti tovrstnih gnojil so boljši izkoristek hranil, preprečevanje onesnaženja okolja in optimalna prehranjenost rastlin (boljša rast). Odlikuje pa jih tudi varna uporaba brez možnosti napak saj z gnojilom rastlin ne poškodujemo (ožig). Po gnojenju trate ni potrebno zaliti saj vsa potrebna hranila lahko zagotovimo neodvisno od zalivanja.. Trata je z enkratnim gnojenjem prehranjena skozi celo rastno dobo. Lahko rečemo, da je to pametno gnojilo, ki dela in misli namesto vas.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia
Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com

Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Monday 22. April 2013

Povezave: