DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Skrb za okrasni vrt


Nadzemni deli narcis in tulipanov so že porumeneli, zato čebulice previdno izkopljemo in jih položimo na časopisni papir, da se dobro osušijo. Do sajenja v jeseni jih shranimo v suh in zračen prostor. Na prazne gredice posadimo gazanije, turenije, salvije in druge. Sedaj lahko presadimo rastline, ki smo jih spomladi na gosto sejali. Imeti morajo dovolj prostora, da se razrastejo in pokažejo v vsej svoji lepoti.

Vrtnice so že pričele s cvetenjem, zato odmrle in posušene cvetove sproti odstranjujemo, ker s tem preprečimo pojav sive plesni in pospešimo nadaljnje cvetenje. V času polnega cvetenja vrtnice drugič dognojimo s specialnim gnojilom za vrtnice. Pest gnojila potresemo okoli grma, ga zadelamo v tla in dobro zalijemo. Šipkovo pepelovko na vrtnici zatiramo z naravnim fungicidnim pripravkom. Pričnemo škropiti,ko opazimo prve pepelaste pege na listih in svetnih pecljih. Vrtnice škropimo vsakih 10-12 dni, dokler bolezni ne odpravimo.


Visoke dalije privežemo k opori, da jih ne polomi veter. Če želimo imeti pri dalijah velike koške, pustimo rastlinam iz potaknjencev le glavni popek, ostale porežemo.

Za dognojevanje okrasnih rastlin uporabimo specialno gnojilo za okrasne rastline, ki ga raztopimo v vodi in zalijemo rastlinam.

Astre in mnoge druge rastline so v poletnih mesecih izpostavljene listnim ušem. Te sesajo na spodnji strani listov in povzročajo zvijanje listov. Ob močnejšem napadu jih poškropimo s z naravnim insekticidnim pripravkom. Listnih uši in ščitkarjev se rešimo tudi z namestitvijo  rumenih lepljivih plošč v bližino rastlin.

Iz arhiva Kluba Gaia, strokovnjaki Kluba Gaia
Vsem tistim, ki ste po srcu mladi ter svoj prosti čas radi preživljate v vrtu ponujamo brezplačni ogledni izvod revije Gaia, ki ga lahko naročite na gaia@klubgaia.com ali na brezplačni telefonski številki Kluba Gaia 080 81 22 .
Do več praktičnih nasvetov pa lahko pridete še s klikom na spodnjo povezavo.
www.klubgaia.com
Zadržite se lahko tudi na našem forumu, kjer ljubitelji vrtnarjenja pokramljamo o rastlinah, vrtovih in tudi problemih z rastlinami. http://www.klubgaia.com/forum/


Friday 10. June 2011

Povezave: