DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Sivka v domačem vrtu


Vas navdušuje Provansa? Vam je blizu sivka? Pričarajte provansalski pridih tudi v svoj dom. Podarite košček svojega vrta tudi sivki, ki ni samo rastlina čudovitega izgleda, gre tudi za koristno rastlino, saj bo poleg olepšanja vašega domačega kotička v vaš dom vnesla tudi svežino in domačnost, odganjala neprijetne insekte ter vas morebiti očarala tudi kot nova aroma v vaši kuhinji.

Sivka naj bi bila ena izmed svetih zelišč, uporabljali so jo že stari Grki, ki so jo poznali pod imenom nardus, pri čemer naj bi ime izhajalo iz sirskega mesta Naarda.

Obstaja več vrst sivke. V francoski Provansi so naravno rastoče predvsem naslednje tri: lavandula vera, lavandula spica ter lavandula stoachas. Podrobnejši pregled nekaterih vrst lahko najdete na spletni strani www.purplehazelavender.com/varieties.html.

Če se podajate na izlet ali potovanje po francoski Provansi, ne spreglejte muzeja, posvečenega sivki. Vodi ga družina, katere generacije se ukvarjajo s pridelavo in predelavo sivke (www.museedelalavande.com). Sivka naj bi sicer izvirala iz Perzije, po drugi teoriji naj bi bila prinesena celo iz Kanarskih otokov.

O tem kako so se znašla nepregledna polja sivke prav v Provansi, pripoveduje zgodba, ki govori o ljubki vili svetlih las in modrih oči po imenu Lavandula, rojeni nekje v divjini sredi gore Lure. Ko je nekega dne iskala svoj prostor pod soncem je pri listanju svoje pokrajinske knjige obstala na strani Provanse. Ob pogledu na osamljeno in neobdelano pokrajino je pričela jokati in po licu so ji tekle svetlo vijoličaste solze, ki jih kljub svojemu prizadevanju, da bi jih prikrila, ni uspela ukaniti in kar nekaj drobnih solzic je pristalo tudi na strani Provanse. Žalostna vila je naslikala veliko krpo modrega neba in pobegnila z namenom, da te čudovite kraje preprosto pozabi. Sivka pa od tega dne naprej množično raste v tej francoski regiji.

Uporaba sivke v zdravstvene namene
Eteričnemu olju sivke pripisujejo anstiseptične in protivnetne lastnosti. Kot sredstvo široke uporabe naj bi bil uporabljan že v prvi svetovni vojni za dezinfekcijo tal, zidov in drugih površin. Ekstrakti sivke so pogosto uporabljeni za dišave, parfume, kopalne produkte ter drugo kozmetiko. Sivkin poparek naj bi blažil, pomirjal in zdravil pike žuželk.

Uporaba sivke v kuhinji
Francoski kuharji v Provansi in njeni okolici so sivko vneto vključevali v svojo kuhinjo kot začimbo, ki hrani doda cvetni, rahlo sladek in prefinjen okus. Večinoma je uporaben predvsem posušen popek (ponekod tudi cvet), čeprav naj bi nekateri mojstri poskušali v svojo kuhinjo vpeljati celo liste. Kakor koli – zagotovo je cvet tisti, ki vsebuje eterično olje sivke, kar pomeni da sta v cvetu skoncentrirana tako vonj, kot tudi aroma in njen okus.

Druga uporaba
V svežnje povezana posušena sivka, ki jo položimo v izjemno tanko zaščitno posteljico, pripravljeno iz primerno tanke gaze ali podobnega tankega materiala, je odličen odganjalec moljev in drugih insektov. Tako pripravljeno sivko lahko položimo tudi v omaro ter preprečimo moljem naselitev med oblačili. Sivka se pogosto uporablja tudi kot pomoč k boljšemu spancu in splošni sprostitvi. Nekateri sivkine cvetove dajejo pod vzglavnike za pomirjajoč spanec, pri čemer si pred spancem pripravijo še poparek iz sivkinih popkov, ki naj bi veljal kot pomirjajoč in sproščujoč napitek pred spanjem – na skodelico vrele vode naj bi dodali tri cvetlične popke sivke.

A kljub vsemu je pri uporabi sivke potrebno biti pazljiv. Kljub nekaterim odličnim lastnostim sivke – predvsem kot sredstva s protivnetnimi učinki – pa je sivkino eterično olje tudi precej močno, zaradi česar lahko pride do alergijskih reakcij. Tako kot v nobeni drugi stvari, tudi s sivko ni dobro pretiravati. Še preden pa njene učinke na naše telo in naše življenje dodobra spoznamo, uporabljajmo sivko v majhnih količinah, da se prepričamo, ali nam ustreza ali ne. Uživanje sivke se odsvetuje nosečnicam in doječim mamicam.


Monday 02. July 2012

Povezave: