DOMOV >KULINARIKA > Pošljite nam recepte

Sezona piknikov


Priprava piknikov postaja vse bolj priljubljena, pravzaprav že pravi nacionalni šport. S pravo opremo, primernimi recepti in nekaj varnostnimi ukrepi postane piknik pravi uspeh. Svetovanje pri pripravi jedi se največkrat razvije med prijatelji, ki si med seboj zaupajo nasvete za pripravo jedi.

Narašča tudi povpraševanje po pravi opremi za žar. Vse več ljudi je v iskanju najprimernejšega žara in najboljših receptov za jedi z žara. Pečena zelenjava, meso in ribe, ob spremljavi sezonskih solat, so prava popestritev jedilnika pod milim nebom in priložnost za prijateljska druženja. Pravijo, da je žar praznik preprostih jedi, ker je priprava in izvedba piknika lahko povsem enostavna, če poskrbimo za nekaj osnovnih stvari.

Jedi, ki jih lahko pripravljamo v naravi, na terasi, tudi na balkonu so lahko jedi z žara, jedi iz kotličkov, kotlovine in jedi izpod peke. Brez čevapčičev in pleskavic si piknik težko predstavljamo. Čevapčiči pri nas veljajo za balkansko specialiteto, v resnici pa naj bi prihajali iz orientalske, po nekaterih virih celo iz indijske kuhinje. Na Balkan so čevapčiče, pa tudi številne druge jedi (z žara) med svojimi osvajalskimi pohodi zanesli Turki. Da bodo čevapčiči še bolj slastni in rahli, lahko v maso za čevapčiče oziroma pleskavice zamešamo nekaj jedilne sode ali pa kombinacijo pecilnega praška in mineralne vode, za še prefinjen okus pa še nekaj sesekljane čebule in nariban sir.

Za pečenje na žaru je priporočljiva tudi različna zelenjava: paprika, kumare, bučke, paradižnik, melancani, pa tudi mlada koruza. Zelenjavo ponavadi narežemo na tanke kose, malce posolimo in že lahko pečemo. Nekateri dajejo prednost marinirani zmesi iz zelišč, limoninega soka, peteršilja, s kančkom olja in soli.

Če ste ljubitelj rib, so za pečenje najbolj primerni ribji fileji s kožo ali raki v oklepu. Pred pečenjem jih moramo marinirati v olivnem olju z dodatkom soli in limoninega soka.

K jedem z žara ponudimo majoneze, ajvar in gorčice. Pripravimo lahko tudi različne omake, ki se bodo odlično prilegle k mesu. Pa ne pozabimo na svež kruh.

Priprava jedi z žara ali tudi grilanje, je nenazadnje družaben dogodek posebne vrste in ne samo zabava in gurmansko doživetje. Zato povabite svoje prijatelje že ta vikend in na vašem vrtu preizkusite kaj novega z žara.

Recept: DOBER ČEVAPČIČ
Masa:
1/2 kg svinjskega mesa
1/2 kg govejega mesa
sol, poper, strt česen
5  dag čebule
sladka paprika
8 dag masti ali olja

Priprava:
Meso drobno zmelji, osoli, popopraj, dodaj sladko papriko, strt česen in žlico drobno sesekljane čebule z malo hladne vode. Dobro pregneti. Oblikuj čevapčiče.

Pozor: okusen čevapčič mora biti ravno prav pečen.

Še zanimivost:
V Sarajevu (Bosna in Hercegovina) pripravljajo znameniti sarajevski ćevap, v katerem sta predvsem junetina in mlada ovčetina, ponekod pa mu dodajo tudi malo kozlička. Razmerje je lahko 1: 1 ali pa 3/5 govedine in 2/5 ovčetine.

V Leskovcu (južna Srbija) pripravljajo znameniti leskovački ćevap, v katerem je poleg junetine tudi nekaj svinjine.


Sunday 05. May 2013

Povezave: