DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

Šepetalci


Zasebno življenje v Stalinovi Rusiji

Avtor: Orlando Figes

Ruščina pozna dva izraza za šepetajočega: šepčuščij, tisti, ki šepeta iz strahu, da mu prisluškujejo, in šeptun, ovaduh, tisti, ki ljudem za hrbtom prišepetava oblastem.

Besedi izvirata iz obdobja stalinističnega terorja, ko so rusko družbo sestavljali šepetalci te ali one vrste.

Orlando Figes v svoji najnovejši knjigi razkriva zasebno življenje milijonov Rusov pod Stalinovo tiranijo, v družbi, v kateri so vsi šepetali – bodisi da so hoteli zaščititi svoje bližnje, bodisi da so ovajali sodržavljane. Delo se opira na obsežno raziskavo ustne zgodovine, ki je zajela stotine družin iz nekdanje Sovjetske zveze, ter na množico listin, fotografij in predmetov iz družinskih arhivov. Vodi nas skozi moralni blodnjak, v katerem je človeka lahko pogubila ena sama neprevidna beseda, ko je režim postavil izven zakona celotne družbene sloje in narode, ko so ljudje plačevali strahotno ceno za gospodarsko in politično veličino Stalinovega imperija. Vendar so tudi v tistih težkih časih mnogi ohranili človečnost in pogum, da so kljubovali neusmiljenemu pritisku totalitarne države.

V tem pretresljivem in mogočnem delu neme Stalinove žrtve prvič pripovedujejo svoje življenjske zgodbe.

vezava: trda
format: 16 x 23,5 cm
število strani: 656

O avtorju
Orlando Figes (1959), profesor na londonski univerzi, je avtor številnih monografij o ruski zgodovini, za katere je prejel več pomembnih nagrad. Slovenskim bralcem je znan zlasti po odlični kulturni zgodovini Rusije Natašin ples za katero je avtor doma požel nešteto hvalospevov in si leta 2003 prislužil nominaciji za dve pomembni nagradi (Samuel Johnson Prize, Duff Cooper Prize).


Založba Modrijan
www.modrijan.si


četrtek 24. december 2009

Povezave: