DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Še je čas za sajenje


Toplo sonce prebuja naravo, na rastlinah se že kažejo zeleni poganjki, listi, tudi cvetje. Da bo tudi naš vrt pomladi ves v cvetju, smo delno poskrbeli že jeseni, zdaj pa je še čas za sajenje grmovnic in dreves.

Če nas je zima pri sajenju prehitela, je sedaj zopet čas, da se lotimo dela v našem vrtu. Posadimo lahko še  zelnate trajnice, grmovnice in drevesa.

Pred nakupom rastline se pozanimamo kakšna lega in tla rastlini odgovarjajo, oziroma kakšne so njene zahteve. Pozanimati se moramo, kakšna je pričakovana višina  in širina izbrane rastline, oziroma koliko prostora ji moramo nameniti. Nato premislimo ali imamo odgovarjajoč prostor v našem vrtu in kako se bo ujemala s svojimi sosednjimi rastlinami. Le rastlina sajena na pravem mestu in v zemlji, ki ji odgovarja, nas bo razveseljevala s svojimi čudovitimi cvetovi ali listi.

Kako se lotimo sajenja?
Čas sajenja je omejen na čas mirovanja, to je od novembra do konca marca. Izberemo dan, ko tla niso preveč namočena, zemlja pa ni zmrznjena. Z rastlin z golimi koreninami odstranimo odcvetele cvetove in liste, poškodovane poganjke ter obrežemo poškodovane korenine. Pred sajenjem korenine sadike namočimo v blatno brozgo. Izkopljemo veliko sadilno jamo, da bodo imele korenine dovolj prostora. Njeno dno in stene zrahljamo ter jo zalijemo. Sadiko zasujemo z zemljo, ki smo ji primešali pelete visokokakovostnega, dolgodelujočega organskega gnojila Plantella Organik. Rastlino nežno privzdigujemo in spuščamo, da se prostori med koreninami napolnijo z mešanico, nato pa zemljo rahlo potlačimo. Sadika naj bo posajena tako globoko, kot je bila v drevesnici. Okrog nje oblikujemo majhen rob, ki bo zadrževal vodo. Posajeno rastlino temeljito zalijemo, na koncu pa lahko tla okoli nje prekrijemo še z lubjem. Rastlinam, sajenim spomladi, se korenine pred poletjem ne razvijejo dovolj globoko, zato jih redno zalivamo, še posebej v poletni suši.

Danes prodajo nekoliko cenejših rastlin z golimi koreninami izpodrivajo rastline v loncih, saj lahko te sadike presajamo vse leto, tudi ko so v polnem cvetenju. Pri načrtovanju zasaditev so cvetoče rastline dobrodošle, saj lahko z njimi zapolnimo prazne prostore na vrtu tudi zunaj sezone sajenja, učinek pa je viden takoj. Pozimi sadimo, ko temperature niso prenizke, zemlja pa ni zmrznjena. Poleti se izogibamo sušnim dnem. Rastlinam odstranimo vrhnjo plast zemlje, mah in plevel ter jih postavimo v posodo z vodo, da se zemlja temeljito napije. Sadilna jama naj bo dvakrat večja od koreninske grude, v ilovnati zemlji pa nekoliko večja. Jamo temeljito zalijemo. Na dno natrosimo zemljo, ki smo ji primešali pelete Plantella Organika, nato pa vanjo postavimo sadiko, ki ji obvezno razrahljamo korenine, da se bodo laže razrasle. Ena najpogostejših napak pri sajenju je pregloboko sajenje. Zgornja površina koreninske grude sadike mora biti v isti višini kot prst okoli jame. Jamo zapolnimo z mešanico komposta in prsti ter jo dobro potlačimo in zalijemo. Tla okoli rastline lahko prekrijemo z lubjem ali listjem, da zaščitimo korenine pred pozebo, preprečimo prehitro izhlapevanje vode in rast plevela.


Strokovnjaki Kluba Gaia


Wednesday 28. March 2012

Povezave: