DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

Ščitnica in njeno delovanje


Ščitnica je žleza v obliki črke H, ki se v obliki dveh režnjev nahaja na vsaki strani sapnika v spodnjem delu vratu. Gre za majhno žlezo, katere premer doseže približno 5 cm, a njena vloga je kljub majhnosti izjemna in izredno pomembna za delovanje in uravnavanje metabolizma oz. presnavljanje celotnega organizma.

Glavna naloga ščitnice je izločanje hormona tiroksin – pogosto imenovan tudi T4 – ki nadzira hitrost, s katero se v telesu odvijajo vse kemične reakcije. Hormoni, ki jih izločajo žleze z notranjim izločanjem, imajo zelo velik vpliv na pravilno delovanje celotnega človekovega telesa. Več hormona kot se izloči, bolj hitra je presnova. In tukaj se lahko zatakne, če pride do povečanega ali zmanjšanega delovanje žleze ščitnice, kar lahko povzroča težave pri delovanju žleze ščitnice.

Za tvorbo hormonov potrebuje ščitnica jod, ki ga prestreže in črpa iz zaužite vode in hrane ter ga nato vgradi v ščitnične hormone. Ščitnični hormoni spodbujajo telesna tkiva k temu, da tvorijo beljakovine in tako porabijo več kisika. Posledično pospešeno delujejo celice in tako so aktivnejši tudi vsi telesni organi. Raven ščitničnih hormonov v telesu je skrbno nadzorovana. Za pravilno delovanje žleze ščitnice morajo usklajeno delovati hipotalamus, hipofiza, ščitnica in beljakovine, ki v krvi vežejo ščitnične hormone. V jetrih in drugih tkivih pa mora ustrezno potekati pretvorba T4 v T3.


Sunday 15. January 2017

Povezave: