DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > WELLNESS

Savna - balzam za dušo in telo


Radi izpostavljate svoje telo izmeničnemu delovanju vročega suhega zraka, pare in mrzle vode? Potem zagotovo poznate savno, njene blagodejne učinke na vaše telo in prednosti, ki vam jih savnanje ponuja. Za vse, ki še niste poskusili, pa dovolite, da poskusimo, izpostaviti prednosti, zaradi katerih boste veseli in zadovoljni, da ste si dali priložnost in poizkusili.

Savna prihaja iz skandinavskih držav, kjer je predstavlja že skoraj obvezno opremo vsakega dobro opremljenega doma. Savna, ki pomeni kopel oz. prostor za kopel, je edina finska beseda v večini svetovnih slovarjev, ki so jo povzele v svoji prilagojeni obliki.

Savna je najboljše globinsko čiščenje, ki ga lahko privoščite svojemu telesu. Vročina razširi pore na koži in s potenjem se izločijo prah, odmrla koža, umazanija, ostanki ličil in odvečen loj. Zaradi pospešenega bitja srca, se poveča cirkulacija krvi in koža se dobro prekrvavi in postane rožnat. Pospeši se tudi delovanje ledvic, ki izločijo strupene in odpadne snovi. Savna zelo dobro učinkuje na zdravje, saj pregretje telesa poveča imunsko odpornost.


Za koga savna ni priporočljiva

Savno ni priporočljiva za vse, ki imajo težave s srcem, so srčni bolniki, imajo visok krvni pritisk ali resne zdravstvene težave, kot so motnje krvnega pretoka - previsok ali prenizek krvni tlak, okvare srca in ožilja, tuberkolozo, epilepsijo, raka, kožne bolezni, virozo, gripo ipd. Pred savnanjem se priporoča posvet z osebnim zdravnikom, da ne bi savna prej škodovala, kot koristila. Savna se ne priporoča tistim, ki imajo razširjene žilice na obrazu, saj se žilice v savni še bolj razširijo in se kasneje več ne zožijo. Vsak obiskovalec naj bi uporabljal več brisač, in sicer vsaj dve mali in dve veliki ter natikače, ki jih uporablja samo za savnanje. Po prostorih pred savno in okoli nje hodite počasi in previdno, ker so tla lahko mokra in spolzka.

Na Finskem je savna v uporabi vsaj občasno, če že ne redno. Kopajo se tudi nosečnice ter dojenčki od starosti nekaj mesecev naprej. Zgornja starostna meja načeloma ni določena, pazi je treba le na že zgoraj navedene resne zdravstvene težave. Savnanje pa se ne priporoča ponesrečencem in pacientom, ki trpijo za akutnimi vnetji.

Visoka vročina, predolgo savnanje ter prehladno ali preveč ekstremno ohlajanje k obremenitvam krvnega obtoka. Zdravo srce prenese takšen napor, a za šibko srce lahko pomeni prevelik in zato nevaren napor. Rečemo lahko, da je savna primerna za uporabo za vsakogar, ki se zaveda svojih omejitev.

Savna sprosti bolečine in napetosti v mišicah in sklepih, fizično in psihično sprošča, boljša prekrvavitev kože, skrbi za nego kože, pospeši znojenje in izločanje soli in drugih strupenih snovi iz telesa, čisti pore ter skoraj zagotovo pomeni dober, če že ne odličen nočni spanec.

Pravil, ki bi določala, kako pogosto se sme uporabljati savno, pravzaprav ni. Finci jo ponavadi uporabljajo enkrat do dvakrat tedensko. Tudi vsakodnevno savnanje ne škodi, če se pri tem dobro počutimo. Paziti pa je potrebno, da se koža ne izsuši preveč ter da tudi ne pretiravamo s posamičnim savnanjem.


Sunday 18. March 2018

Povezave: