DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI

S termalno vodo nad bolečine v hrbtenici in križu
Čutite bolečino v sklepih? Vas boli hrbtenica, kolki ali kolena in težko hodite? V Termah Dolenjske Toplice, priznanem zdravilišču z bogato tradicijo, vam učinkovito pomagajo pri zdravljenju in lajšanju bolečin. Tamkajšnja termalna voda s temperaturo človeškega telesa (36 °C) je primerna za zdravljenje bolezni in poškodb gibalnega sistema, za hitrejše okrevanje pa poskrbijo terapije  ter odlično usposobljeni zdravniki specialisti in fizioterapevti.
Danilo Radošević, dr. med., specialist internist in vodja Centra za medicinsko rehabilitacijo v Termah Dolenjske Toplice se dnevno srečuje z ljudmi, ki imajo težave v hrbtenici in križu. »Praktično ni človeka, ki v svojem življenju ne bi vsaj enkrat imel težave s hrbtenico.« Bolečina je najpogosteje posledica nefiziološkega položaja hrbtenice med delom, ponavljajočih se gibov in napačne obremenitve hrbtenice, pojavlja pa se lahko v vseh življenjskih obdobjih.  

Odkriti je treba vzrok za bolečino
Največkrat so vzrok za bolečino v križu bolezni hrbtenice. Njen spodnji del je namreč zaradi pokončne drže in vsakodnevnih aktivnosti še posebej močno obremenjen. Bolečino povzročajo zoženje hrbtenjačnega kanala, zdrs medvretenčne ploščice, poškodba – udarec, nateg, zlom ter vnetja.
»Za uspešno zdravljenje je pomembno opredeliti vzrok za njen nastanek, zato je predvsem pri kroničnih bolnikih treba opraviti preiskave in pregled pri specialistu« pojasnjuje specialist Danilo Radošević. Dodaja, da bolečine v križu zdravimo celovito, vendar sta na prvem mestu funkcionalno zdravljenje in zdravstvena vzgoja bolnika. Če poznamo vzroke za bolečino, lahko tudi vplivamo na preprečitev ponavljanja bolečine.

Program zdravljenja bolečine v križu
»Program zdravljenja za bolečine v križu pri nas vključuje začetni in zaključni pregled pri zdravniku in programiranje zdravljenja, funkcionalno terapijo, ki je sestavljena iz protibolečinske terapije, hidrogimnastike, individualne medicinske telovadbe in masaže,« razloži.
Center za medicinsko rehabilitacijo v Termah Dolenjske Toplice vključuje tudi sodoben diagnostični center z raznimi specialističnimi ambulantami; fiziatrično, ortopedsko, nevrokirurško, revmatološko, ambulanto za osteoporozo ter za preiskave perifernega živčnega sistema in mišic – EMG.

Pozitivni učinki termalne vode
Za zdravljenje bolečin v križu uporabljajo v Termah Dolenjske Toplice terapije, ki so prilagojene vsakemu gostu. »Priporočljive so različne oblike elektro terapije, uporabljamo tudi toplotne in fango obloge, vaje v telovadnici ter vaje v bazenu s toplo termalno vodo. Pri vajah je pomembno, da so pravilno dozirane, to pomeni, da je intenziteta točno določena in da se izvajajo pravilno. Bolniki izvajajo vaje pod nadzorom naših fizioterapevtov, ki jih poučijo tudi o izvajanju vaj doma.«
FOTO: vaje 1.jpg

K izboljšanju stanja vpliva tudi termalna voda. »Pozitivni učinki naše termalne vode so znani že stoletja. Termalna voda (36 °C) je izoakratoterma, rahlo mineralizirana in najprimernejša za zdravljenje revmatičnih obolenj, stanj po poškodbah in operativnih posegih na gibalnem aparatu,« pozitivne učinke opisuje specialist Danilo Radošević.
Pri telovadbi v termalni vodi izkoriščajo učinke same vode. Toplota sprosti mišice in izboljša pretok krvi v njih, in na ta način izboljša njihovo delovanje. V vodi izgubimo del naše teže in s tem tudi razbremenimo naše mišice in olajšamo izvajanje vaj. Voda pri izvajanju vaj nudi tudi določen upor in na ta način tudi pospeši krepitev mišic.Bolje preprečiti kot zdraviti

In kaj svetovati ljudem, ki se že srečujejo s težavami v hrbtenici oz. so nagnjeni k njim. »Najpomembnejše je, da se zavedajo, kako pomembno je redno izvajanje vaj za hrbtenico, tudi, če nas ne pestijo kronične bolečine v hrbtenici. Za posameznike s preveliko telesno težo je pomembno, da izgubijo kak kilogram in pri delu skrbijo za pravilno obremenjevanje hrbtenice. Tistim pa, ki imajo že hujše težave, bi priporočil, da se vsaj enkrat letno odločijo za kakšen program preprečevanja oz. zdravljenja bolečin v hrbtenici v našem zdravilišču,« zaključi specialist internist Danilo Radošević, vodja zdravstvene službe v Termah Dolenjske Toplice.

Program zdravljenja Spet na nogah v Termah Dolenjske Toplice:
polpenzion v dvoposteljni sobi hotela****, pregled pri zdravniku, 3 individualne terapije na dan po nasvetu zdravnika, jutranjo telovadbo v bazenu ali telovadnici, kopanje v hotelskih bazenih in v Wellness centru Balnea, predavanja z zdravstveno vsebino, pisna navodila za redno telesno vadbo doma, družabni program v zdravilišču.
Cena programa : 5 dni – že od 406,20 EUR, 7 dni – 535,68 EUR. Dodatni 10 % popust imajo  člani Kluba Terme Krka.


Super ugoden oddih za upokojence v Termah Dolenjske Toplice (do 22. 4. 2011):
polpenzion v dvoposteljni sobi Hotela Vital ali Kristal, kopanje v bazenih s termalno vodo (32 °C in 36 °C), 1x biserna ali zeliščna kopel, jutranja hidrogimnastika pod strokovnim vodstvom, uporaba kopalnega plašča, družabno dogajanje.
Cena za 2 osebi: 3 noči ... že od 286,42 EUR, 5 noči ... že od 407,02 EUR

Informacije:
Terme Dolenjske Toplice
tel.: 07/ 39 19 400
www.terme-dolenjske.sitorek 01. april 2014

Povezave: