DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Knjige

S knjigo v roki


Branje je najbolj osnovna veščina kulture. Iz raziskav in izkušenj je znano, da branje knjig  sploh ni več razvada družinskega življenja. Šele, ko se naučimo brati, postanemo sposobni medsebojno komunicirati in se izobraževati. Branje je osnova vsakega nadaljnjega izobraževanja.

Seveda je branje stvar okusa. Moški in ženske beremo različne stvari – moški pogosteje izbirajo knjige za hobije in prosti čas, strokovno literaturo, znanstveno fantastiko. Ženske pa raje berejo romane, kuharske knjige, literaturo za ženske pa tudi knjige za otroke in mladino.

Na izbor knjig največkrat vpliva priporočilo prijateljev, drugi najdejo knjige med brskanjem v knjigarnah ali pa jih k nakupu vzpodbudijo oddaje na televiziji.

Seveda pa knjig ne rabimo nujno tudi kupovati, da bi lahko brali. Lahko si jih izposodimo. To se vam morda zdi povsem samoumevno, pa ni tako. Zelo redki ljudje iz generacije nad 50 let so včlanjeni v katero od knjižnic, pa čeprav letna članarina znaša vsega 4 do 5 evrov za odraslo osebo. Vemo, da je danes v Sloveniji praktično v vsakem večjem kraju enota katere od knjižnic in da v takšnih lahko najdemo praktično tisoče zanimivih naslovov vseh tem in vrst.

Slovenski knjižnični sistem iskanja knjig najdete na naslovu:
http://cobiss.izum.si/scripts/cobiss?ukaz=getid

V ZDA so razvili že poseben sistem izposoje knjig, ki temelji na predstavi, da je lahko cel svet knjižnica. Ideja tako imenovanega Book-Crossinga (kroženja knjig) pomeni, da člani združenja posredujejo lastne knjige tujcem. Pomeni, da vzamejo svojo knjigo, jo označijo s kodo in navodili za uporabo ter jo namerno pustijo ležati kjerkoli (na avtobusu, vlaku, kjerkoli). Tisti, ki knjigo najde, jo lahko vzame, prebere in oceni na internetu. Tako se na spletnem naslovu zbirajo bralci iz vse države in izmenjujejo svoja bralna doživetja.


Monday 11. February 2013

Povezave: