DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > KULTURA > Film

Robin Hood


Robin Hood je zgodba o izurjenem lokostrelcu, ki se je med služenjem v vojski kralja Riharda boril proti Francozom in skrbel predvsem zase. Ko Rihard umre, se Robin odpravi v Nottingham, ki trpi pod peto pokvarjenega tiranskega šerifa in visokimi davki. Tam se zaljubi v živahno vdovo Lady Marion, ki dvomi v identiteto in namene tega križarja iz gozda. V upanju, da si bo pridobil roko lady Marion in rešil vasi, Robin zbere tolpo, katere smrtonosne spretnosti so enake le še njihovi želji po življenju.

Dežela je po desetletjih vojne oslabela in izmučena zaradi neučinkovite vladavine novega kralja, grozi pa ji tudi vstaja doma in napad od zunaj. Robin in njegovi možje se odzovejo klicu na še večjo pustolovščino. Ta neverjetni junak in njegovi zavezniki hočejo preprečiti, da države ne bi zajela krvava državljanska vojna, in Angliji spet povrniti slavo.


O PRODUKCIJI
Ekipa je želela poustvariti Anglijo 13. stoletja. Pri tem so si pomagali z muzejskimi eksponati, obnovljenimi okolji v Angliji, Dordogni in Franciji in vasmi v Pirenejih, ki so take, kot so bile v srednjem veku. Vas Notthingam so zgradili v celoti in jo na koncu požgali. V gozdu Bourne v Surreyju so postavili več prizorišč, vas Barnsdale, York, Peterborough in celo francoski grad. Srednjeveški London s Towrom so postavili na zemljišču studia Shepperton, notranjost Towra pa v njihovem ateljeju. Prav tako so zgradiil tudi vsa druga pomembnejša bivališča v filmu.

Bitke in spopade so snemali z več kamerami, da ne bi preveč utrudili igralcev v težkih, neudobnih kostumih, poleg tega pa so snemali v slabem vremenu. Poskus izkrcanja Francozov so snemali v Walesu, kjer jih je teplo slabo vreme in visoki valovi.

Zaradi zahtevnega in napornega snemanja se je Crowe, ki je že sicer izurjen jezdec, naučil uporabljati dolgi lok, čemur je posvetil več mesecev treninga. Enako zagrizeno so se pripravljali tudi drugi igralci.


Igrajo:
RUSSELL CROWE, CATE BLANCHETT, WILLIAM HURT, MAX VON SYDOW

Scenarij:
BRIAN HELGELAND, ETHAN REIFF & CYRUS VORIS


Režija:
RIDLEY SCOTT

Dolžina: 148 minut


Wednesday 05. May 2010

Povezave: