DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Zelenjavne jedi
Foto: posrcumlad.si

Foto: posrcumlad.si

Rižota z lisičkami in orehi


Zanimiva kombinacija. Za vse, ki radi preizkušamo novosti ter iščemo nove in nepozabno dobre okuse.

Sestavine:

riž po lastni izbiri,
lisičke,
čebula,
orehi,
olivno olje,
peteršilj,
sol,
poper,
druge začimbe po lastni izbiri


Priprava:
Riž operemo in pripravimo za kuhanje. V posodo, v katero smo dali želeno količino riža, kot običajno dolijemo vodo ter pristavimo na kuhalno ploščo. Vode ne pozabimo soliti.

Lisičke dobro očistimo. Če smo jih sami nabirali smo jih v grobem čistili že v gozdu, tam kjer smo jih našli, zato jih doma le še dodatno očistimo, nato jih operemo ter pripravimo za kuho.

Zavremo vodo ter lisičke v vreli, osoljeni vodi poparimo. Medtem olupimo čebulo, jo narežemo na majhne kocke ter do stekleno rumene popražimo na vročem olju.

Orehe očistimo, jedrca razpolovimo ter jih sesekljamo ali zdrobimo na majhne koščke. Nekaj jedrc ohranimo za dekoracijo. 

Poparjene lisičke vzamemo iz vode, jih rahlo odcedimo ter jih na kratko dodamo popraženi čebuli. Vse skupaj pražimo na visoki temperaturi le nekaj minut. Nato dodamo kuhan riž, premešamo, še za hip pustimo na ognju, nato odstranimo ter pripravimo za goste.

Temperaturo jedi ohranjamo na visokem nivoju vse do trenutka serviranja na krožnike. Za boljši učinek lahko krožnike tudi predhodno ogrejemo. Jed porazdelimo po krožniku, na posamezen krožnik na sredino dodamo žličko zeliščnega masla, potresemo najprej s sesekljanim peteršiljem nato še z zdrobljenimi ali sesekljanimi orehi, malce popramo ter na vrh dodamo še jedrce ali dva za dekoracijo.

Enostavno in poceni. Še posebej, če smo izkoristili darove narave ter lisičke in orehe nabrali sami. Nenazadnje pa tudi hitro pripravljeno in zelo okusno.

Dober tek!


Sunday 12. September 2010

Povezave: