DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Morske jedi

Ribji file s špinačo in jogurtovo kremo


Sestavine (za 4 osebe): 
4 kosi fileja lososa ali osliča (brez kože, vsak po ca. 125 g),
sok polovice limone,
sol in poper,
3 šalotke,
žlica in pol olivnega olja,
¼ litra ribje osnove,
600 g špinačnih listov,
1 strok česna,
sveže nariban muškatni orešek,
2 jajčna beljaka,
150 g manj mastnega jogurta,
½ čajne žličke naribane neškropljene limonine lupinice

Čas priprave: 40 minut

Priprava:
Ribje fileje operemo, otremo do suhega, nakapamo z 2 žlicama limoninega soka, posolimo in popopramo. Šalotke olupimo in narežemo na kocke.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač naoljimo s ½ žlice olivnega olja. Po njem porazdelimo tretjino šalotke in pokrijemo z ribjimi fileji. Ribjo osnovo z 1/8 litra vode segrejemo tik do vrelišča, vlijemo v pekač in pokrijemo z alu folijo. Ribje fileje v pečici (na srednji temperaturi, okoli 160 stopinj Celzija) poširamo približno 10 minut.

Medtem operemo liste špinače, jih očistimo in preberemo. Olupimo česen. V širokem loncu segrejemo preostanek olja in steklasto podušimo preostanek šalotk skupaj z zmečkanim česnom. Dodamo mokro in neožeto špinačo, pokrijemo in pustimo pasti skupaj. Začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Za omako penasto umešamo jajčne beljake z jogurtom in 1 čajno žličko limoninega soka vodno kopel. Jogurtovo peno poljubno solimo, popramo in ji dodamo limonino lupinico.

Ribje fileje vzamemo iz ribjega prevretka in jih serviramo na predgrete krožnike skupaj s špinačo in jogurtovo peno. Ponudimo lahko z dvema manjšima krompirjema v oblicah (100 g) po osebi.


ponedeljek 14. marec 2011

Povezave: