DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Ribe za aktivne možgane


Ali pogoste jeste ribe? Ne? Pa bi morali, če želite vaše sive celice ohraniti v formi do pozne starosti.

Ne bi bilo etično, če bi primerjali možganske sposobnosti ljudi, ki so zadnjih 20 let uživali veliko rib in možgane tistih, ki niso ljubitelji ribjih jedi.
Pri proučevanju Alzheimerjeve bolezni, so strokovnjaki s poskusi prišli do zaključkov, da dnevno uživanje rib pomaga, da možgani ostajajo zdravi. Pri tem so proučevali tudi ali se s takšno prehrano v možganih ne ustvarja amyloid, za katerega znanstveniki predvidevajo, da povzroča Alzheimerjevo bolezen.

Neka kanadska študija je pokazala, da imajo alzheimerjevi bolniki in starejši ljudje s težavami demence, nižje stopnje DHA (omega 3 maščobna kislina, ki se kopiči predvsem v ribah) kot pri ljudeh z normalnimi možganskimi funkcijami.
V ameriški študiji Franingham Health Study, ki je trajala 10 let in v kateri so proučevali 1.100 starejših ljudi, so ugotovili, da so imeli tisti, ki so 3-krat tedensko uživali rive, veliko višjo stopnjo DHA in kar 50% manjši riziko, da se pri njih razvije alzheimerjeva bolezen.

Po dosedaj znanih podatkih znanosti pogosto uživanje rib ne povzroča nikakršnih zdravstvenih težav, zato govori to v prid pogostim ribjim jedilnikom na naših mizah. A tudi druga hrana vsebuje omega 3 maščobne kisline, npr. orehi in laneno seme. Te maščobne kisline nas ščitijo pred depresijami, boleznimi srca, artrozo, gripo, hiperaktivnostjo in menda tudi pred vekaterimi vrstami raka.


Sunday 31. March 2013

Povezave: