DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA

Ribamed in koristne omega 3 maščobne kisline


Zadnja leta se pojavlja vse več podatkov o koristih omega 3 maščobnih kislin (omega 3 MK). Omega 3 MK so poleg omega 6 maščobnih kislin esencialne maščobne kisline. To pomeni, da jih telo samo ne more zgraditi in je potreben vnos s hrano. Ravnovesje med obema vrstama je potrebno za optimalno rast in razvoj, še posebej možganov, oči, živčevja, za ustrezno ravnovesje vnetnih procesov v organizmu, za ustrezen nastanek krvnega strdka  (1-5).

Med omega 3 MK so najpomembnejše ALA (alfa linolenska kislina),  DHA (dokozaheksanojska kislina) in EPA (eikozapentanojska kislina).  ALA najdemo v živilih rastlinskega izvora (laneno seme, orehi, konopljino seme in njihova olja, nekatera zelenolistnata zelenjava, nekatere morske alge). Glavni vir DHA in EPA so ribe, predvsem mastne in njihova olja ter prehranski dodatki.

Med pomembnimi učinki omega 3 MK so koristi za srce in žilje, omenjeni pa so tudi ugodni učinki pri nekaterih bolnikih z rakom (7,8), na vnetna obolenja oz. ugoden vpliv na optimalno ravnovesje vnetnega odziva v telesu (9,10),  na depresijo (11),  proces staranja in upad miselnih funkcij (12,13).

Ob skrbi za svoje zdravje je torej koristno zaužiti vsaj en obrok, bogat z omega 3 MK na dan.  Lahko si pripravimo ribe (mastne, npr. losos, skuša, sardele..), žlico repičnega ali lanenega olja, pest orehov ali mletih lanenih semen. Poseben poudarek naj bo na čimbolj sveži, čimmanj predelani, čimbolj naravno pridobljeni prehrani. Ob izbiri prehranskih dodatkov pa vsekakor posežimo po kvalitetnih dodatkih!

Asist. mag. Tjaša Šubic, dr.med., spec. interne med.
Oglasno sporočilo


Tuesday 30. September 2014

Povezave: