DOMOV >NASVETI > ZNANJE

Redna vadba za možgane


Se vam je že zgodilo, da se sogovorniku želeli razložiti  in kar naenkrat ste izgubili iz spomina vsebino. In bolj kot se želimo spomniti vsebine, bolj se nam zdi, da je oddaljena in se je nikakor ne moremo spomniti. Takoj nato potegnemo zaključke, da je zadeva s spominom povezana s starostjo. Ampak vseeno lahko storimo nekaj v dobro našega spomina in za izboljšanje naše koncentracije. Naše možgane lahko namreč učimo in treniramo do zelo visoke starosti. Pa čeprav morda še niste naleteli na »luknje« v vašem spominu, priporočamo, da redno trenirate vaš spomin, da ga ohranite do pozne starosti.

Povsem enostavna vaja, ki koristi sivim celicam je igra spomina. Na mizi lezi veliko kart in so obrnjene, da ne vidimo njihovega motiva. Na mizi so karte – vsak motiv dvakrat. Pri vsakem poskusu vedno obrnemo po dve karti in poskušamo najti par. Če para nismo našli, moramo karti ponovno obrniti. Pri tej igri si moramo zelo dobro zapomniti motiv karte in pozicijo na kateri je ležala, da bi lahko pri enem izmed naslednjih poskusov našli par. Če par najdemo, dobimo s tem točko in še možnost za naslednji poskus. Najdeni par kart izločimo iz igre. Igro je zelo zanimivo igrati tudi v družbi, še posebej težka je, če je na mizi izredno veliko kart. Igra je zelo dobra za koncentracijo, spomin in strateško pomnjenje.

Za trening spomina pa so zelo pomembne spremembe. Kdor si zastavlja vedno iste naloge, zapostavlja velik del svojih možganskih celic. Tudi logično mišljenje, kreativnost in hitrost se da natrenirati – na primer s partijo šaha ali pa z branjem zahtevne knjige, kjer povečujemo besedni zaklad. Tudi zelo zahtevni vzorci pri šivanju in ročnih delih vzpodbujajo možganske celice podobno kot hitro računanje »iz glave«. V splošnem pomagajo tudi novi hobiji, zanimivi pogovori in čim bolj različno oblikovanje prostega časa, da možgani ne postanejo togi in pasivni. Sive celice bodo hvaležne, če jih boste trenirali.

S staranjem se naše možganske celice preoblikujejo v nove mreže spomina, še posebej, če se soočamo z novimi vsebinami.


Friday 11. October 2013

Povezave: