DOMOV >NASVETI > ZNANJE

Računalništvo


USB priključek

S pomočjo USB priključka se lahko z računalnikom povežejo naprave kot so tiskalnik, miška, tipkovnica ali zunanji trdi disk.
Prednost pred ostalimi priključki je ta, da se lahko naprave kljub računalniku v delovanju brez težav priklapljajo ali odklapljajo. Priklopljene naprave računalnik zazna in se lahko uporabljajo brez potrebne inštalacije.
Danes imajo računalniki ponavadi med dvema do štiri USB priključke. Če uporabniku to ne bi zadoščalo, lahko s pomočjo posebnega razdelilca za USB, priklopi tudi do 127 USB priključkov.


Računalniški virusi

Virusi so majhni računalniški programi, ki so sprogramirani, da okužijo datoteke, pomeni jih spremenijo.
S priklicom okuženih datotek, postanejo virusi aktivni in vplivajo na delovne procese v računalniku.. Včasih je ta vpliv tako močan, da se uničijo datoteke ali da postane računalnik nestabilen.
Pred napadom virusov se lahko zaščitimo z protivirusnimi programi, ki si dnevno sami preko interneta snamejo najnoveše informacije o novih virusih. Širjenje virusov se sproži preko spregledanega ali nenamernega kopiranja okužene datoteke na nov sistem.  Virusi se npr. pošiljajo preko e-mailov ali pogosto tudi z snemanjem z FTP serverjev in internetnih serverjev.

Antivirusni software
Antivirusni software (imenovan tudi virusna zaščita ali antivirusni program) je računalniški program, ki odkriva in odstranjuje računalniške viruse, računalniške črve in trojanske viruse.

Realtime skener 
Deluje v ozadju računalniškega sistema in neprestano preiskuje vse datoteke in programe na računalniku. Že pri odpiranju, in tudi pri oblikovanju ter spreminjanju datotek, se le-te skenirajo in tako nudijo konstantno zaščito pred virusi. Tistim, ki nimajo najbolj zmogljivih računalnikov, lahko takšno neprestano skeniranje, upočasni računalniški sistem.
Da bi to obremenitev zmanjšali, se določene datoteke de delno ali sploh ne preglejujejo. Zato je priporočljivo, da poleg realtime skenerja namestimo še ročni skener.
V kolikor virusni skener najde sumljivo datoteko vpraša uporabnika po naslednjih korakih – tako lahko najdeno okuženo datoteko izbriše, vrže v karanteno ali eventuelno tudi popravi.

Ročni skener
Ročni skener ne deluje avtomatsko. Uporabnik ga mora sam zagnati. Če se najdejo okužene datoteke lahko po pravilu izberemo brisanje, karanteno ali popravilo.

Online skener
Online skener je antivirusni program, ki nalaga virusne vzorce preko mreže. Online skenerje je potrebno zagnati ročno. Torej ne omogoča neprestane zaščite.  Online skenerji se tako uporabljajo kot drugi varnostni element za dodatne preiskave.

Ker se na trgu neprestano pojavljajo novi virusi, je zelo pomembno da antivirusne programe redno aktualiziramo. Veliko ponudnikov ponuja brezplačno nalaganje (update) antivirusnih programov, ki jih je vredno izkoristiti. Sto odstotne zaščite vam ne more zagotoviti noben antivirusni program. Zelo pomembno je, da smo previdni katere datoteke prevzemamo in od koga jih dobivamo.

 


četrtek 24. december 2009

Povezave: