DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Ptičje krmilnice


Pozimi nimajo vsi ptiči danosti, da bi se preselili v južne kraje. Številne vrste ostanejo pri nas in so v snegu in mrazu odvisni tudi od naše pomoči.

V številnih trgovinah boste lahko našli bogato ponudbo krmilnic najrazličnejših oblik, velikosti, barv … pa tudi za različne debele denarnice. Zato predlagamo, da sami izdelate ptičjo krmilnico, v kolikor le-te še nimate. Ptice vam bodo seveda hvaležne, sami pa jih boste lahko opazovali pri prehranjevanju.

V knjižnicah, pa tudi na internetu boste našli veliko idej in načrtov za izdelavo najrazličnejših oblik ptičjih krmilnic. V nadaljevanju vam bomo zato podali le nekaj koristnih napotkov na katere morate paziti pri vašem ustvarjanju:

* Za izdelavo enostavne krmilnice potrebujemo le malo materiala in najenostavnejše ročno orodje: ročno žago, kladivo, izvijač, meter, svinčnik,…
* Najboljši material za izdelavo krmilnic je seveda les – še posebej les iglavcev.
* Posebej pozorni bodite, da bo površina strehe kar nekaj večja kot je dno krmilnice. Hitro se vam namreč lahko zgodi, da bo dno krmilnico dosegla vlaga in sneg.
* Če se le da, naj bo krmilnica skonstruirana tako (priporočamo dno v obliki predalnika), da bomo lahko tudi dnevno očistili, tedensko pa tudi umili dno krmilnice.
* Krmilnica naj bo dovolj odprta, da imajo ptice vedno pregled nad dogajanjem okoli nje. Dostop in izhod naj bosta dovolj odprta.
* Nikakor krmilnice, še posebej pa dna, ne barvajte z raznimi barvnimi laki – ptičje noge namreč niso oblikovane za tako gladke površine.
* Pri pticah pomeni rdeča barva alarm, zato priporočamo, da krmilnic ne barvate rdeče, čeprav lahko to izgleda zelo lepo. Pticam so najljubše naravne barve!
* Ptičje krmilnice je najbolj primerno obesiti z vrvjo z višine ali namestiti na vrh dovolj velikega kola – le tako bomo onemogočili dostop mucam.
* … prepustite idejam prosto pot in izdelajte krmilnico, ki jo bodo občudovali tudi sosedje.

Če le imate dovolj prostora predlagamo, da naredite dve prehranjevalni mesti, saj imajo ptice pri prehranjevanju tako manj stresa, okoli krmilnice pa je vse bolj higiensko.

Foto: www.yatego.com


Sunday 24. November 2019

Povezave: