DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA

Proti gripi z naravo


Iz domače lekarne proti gripi ...

Morebiti nas bega medijsko izpostavljanje virusnih in gripoznih obolenj, morebiti smo skeptični do cepiv, ki so nam na voljo, morda pa smo se že celo cepili, a kljub vsemu razmišljamo o tem, kako svoj imunski sitem še dodatno okrepiti.

... s česnom

Domnevno se lahko proti gripi, pa tudi sicer proti prehladu in drugim virusnim obolenjem uspešneje branimo morda tudi z nekaj žličkami česnovega sirupa na dan.

Pripravimo ga iz narezanega in drobno nasekljanega česna, ki ga pomešamo s prekuhano mešanico vode in sladkorja. Slednjo pripravimo tako, da npr. v približno 200 ml vode pomešamo 100 g sladkorja (odvisno od želene količine sirupa, ki ga želimo dobiti – za začetek lahko poskusimo pripraviti manjšo količino, da preverimo ali nam kombinacija sploh ustreza).

Mešanico kuhamo tako dolgo, da dobimo gost sirup, v katero po kuhanju dodamo pripravljen česen v majcenih koščkih. Česen dodamo glede na želeno intenzivnost, a ga količinsko naj ne bi bilo več kot za polovico pripravljenega sirupa.

Uživati do tri žličke dnevno – je priporočala babica – eno zjutraj, eno opoldan in eno popoldan ali proti večeru, a nikoli če se nam upira. V kolikor nam okus ne prija pretirano, raje poskusimo z manjšimi odmerki, morda le nekajkrat na teden.

Četudi nam pripravljen sirup s česnom ustreza, kljub temu ne pozabimo na vse preostale ukrepe, s kateri bomo v kombinirani simbiozi uspeli pregnati takšna in drugačna virusna obolenja.


Tuesday 12. March 2013

Povezave: