DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Privoščimo si slive


V avgustu si privoščimo sočne in slastne slive. Poznanih je več kot dva tisoč vrst sliv, prve dozorijo že poleti, nekatere pa zorijo vse do jesenskih dni.

Gre za nizkokalorični sadež, saj ima okoli 100 gramov sliv le nekje okoli 40-50 kalorij. Uživanje tega sadeža z oranžno oziroma rumeno sredico je priporočljivo, saj vsebuje veliko antioksidantov, zaradi česar se priporočajo v vsakodnevni prehrani. Prav tako tudi pospešujejo prebavo in vzpodbujajo tek.

Slive lahko jemo sveže ali pa jih predelamo ter tako povečamo možnosti njihove uporabe. Tako jih lahko vkuhamo v marmelado, lahko jih posušimo ali pa preprosto razpolovimo ter jih shranimo v zamrzovalnik za slastna peciva, slivove cmoke, kompote ali druge sočne sladice, ki jih tako lahko pripravljamo tekom leta.

Slivov kolač

Za testo potrebujemo:
150 g masla
8 rumenjakov ter sneg iz 8 beljakov
8 žlic sladkorja v prahu
12 žlic moke
2 žlici ruma
1 pecilni prašek
nekaj zrnc soli

Za nadev potrebujemo:
1 kg do 1,5 kg debelih, sočnih in zrelih sliv
2 vanilijeva sladkorja
žličko cimeta
3-4 žlice rjavega sladkorja

Maslo, ki smo ga zmehčali na sobni temperaturi, najprej pomešamo s sladkorjem, masi pa nato postopoma dodajamo rumenjake, pri tem pa ves čas mešamo, da masa nekoliko naraste. Postopoma dodajamo dodamo še preostale sestavine za testo, ki naj bo srednje gosto – če je preveč tekoče se slive potopijo na dno. Razmažemo ga po pekaču, ki smo ga obložili s papirjem za peko, po vrhu pa na gosto obložimo s slivami. Lahko jih potopimo v testo, a tako da deloma še gledajo ven iz testa. Posujemo jih z rjavim sladkorjem, vanilijevim sladkorjem ter cimetom. Kolač pečemo približno 35 do 40 minut pri 200 stopinjah Celzija. Dober tek!


Thursday 04. August 2016

Povezave: