DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Pripravite dom in vrt na zimo


Ali ste prepričani, da ste pred zimo postorili vse, da nizke temperature ne bi slučajno povzročile škode na vaši hiši?

Kaj še lahko storite, da ne bi trošili denarja za ogrevanje?

Ste poskrbeli za rastline na vrtu?

Podajamo vam kratek seznam, ki vam bo morda pomagal, da se spomnite še na kakšno opravilo preden se vsedete za zimski zapeček.


Deset najpomembnejših napotkov, ki jih moramo preveriti in odpraviti pred zimo:

1. Zmrzal je najpogostejši povzročitelj škode na in v hiši. Če imate ob hiši tudi zunanjo napeljavo vode, preverite ali ste dovod vode zaprli in izpustili vso vodo iz cevi. Isto velja tudi za zbiralnike deževnice ob hiši, ki jih lahko led razširi in uniči.
2. Iz žlebov odstranite odpadlo listje, ki so morda že zamašeni. Pri starejših hišah preverimo stanje opeke na strehi. Že manjše razpoke, lahko pozimi opeko uničijo in povzročijo škodo zaradi vode.
3. Če imate v vrtu ribnik z ribami, poskrbite za pripomoček, da pozimi ne zamrzne celotna površina ribnika. Za prezimovanje rib na prostem zadostuje ribnik, ki je globok vsaj 80 cm.
4.V hiši preverite ali sistem ogrevanja deluje. V kolikor ne, pokličite strokovnjaka
5. Okna in vrata ustrezno zaščitite – po potrebi preverite vsa tesnila. Z dobro izolacijo lahko veliko prihranite pri stroških ogrevanja.
6. Vse rastline v loncih preselite v hišo. Tudi druge čebulnice, ki so občutljive na mraz (npr.dalije) raje prezimite v hiši.
7. Obrežite žive meje in drevesa na vrtu, da bodo spomladi pognale v pravilno obliko. Če tega ne znate storiti, se obrnite na strokovnjake za urejanje okolja.
8. Stebla sadnega drevja premažite z belo barvo, da skorja ne popoka. Drevesa, ki izvirajo iz toplejših krajev, moramo še posebej zaščititi pred zmrzaljo.
9. Še pred prvo slano moramo še zadnjič pokositi trato okoli hiše.
10. Če ste ljubitelji cvetoče pomladi, morate v pozni jeseni posaditi čebulice. Za zaščito pred mrazom uporabite dračje in listje.

Teh deset nasvetov vam bo zagotovo koristilo pri pripravi hiše in vrta na zimo. In spomladi vas bo zagotovo ponovno razveselila cvetoča okolica.


torek 28. oktober 2014

Povezave: