DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > AVTOMOBILIZEM

Priprava vozila na zimo


Slovenski zakon predpisuje uporabo zimske opreme med 15. novembrom in 15. marcem. V tem času moramo naša vozila prilagoditi zimskim voznim razmeram. To pa pomeni:
- na vseh kolesih morajo biti zimske pnevmatike z najmanj 3 mm globokimi žlebovi
- ali letne pnevmatike z najmanj 3 mm globokimi žlebovi na vseh kolesih, ustrezne snežne verige v vozilu in če so na cesti zimski pogoji nameščene na pogonskih kolesih.

Za zimsko uporabo niso primerne zimske in letne pnevmatike z manj kot 3 mm globokimi žlebovi. Priporočamo, da se po zaključku zime uporabljajo izključno poletne pnevmatike, sa so le te trše in se ne izrabljajo tako hitro. Pnevmatik z manj kot 1,6 mm globokimi žlebovi pa sploh ne smemo več uporabljati.

Na vozilu morajo biti nameščene pnevmatike, kakršne je predpisal proizvajalec vozila. Le-te bodo zagotavljale najboljše obnašanje vozila v vseh pogojih. Vse pnevmatike na vozilu morajo biti enake velikosti, vrste, zgradbe na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca. Dimenzije pnevmatik, ki se na vozilu smejo uporabljati so vpisane v navodilih za vzdrževanje vozila in izjavi o homologaciji vozil.

Pnevmatike morajo biti enakomerno obrabljene po vsej vozni površini, brez vidnih poškodb na bokih in profilu. Vsaka poškodba ali neenakomerna obraba zahteva obisk v delavnici ali celo zamenjavo.

Vsako vozilo ima na stebričku med vrati posebno nalepko z oznakami velikosti dovoljenih pnevmatik in pritiskom zraka v njih. Od pritiska v pnevmatik je zelo odvisno obnašanje vozila na cestišču.

Pnevmatike z leti izgubljajo svoje lastnosti. Po šestih letih , tudi če niste vozili z njo, je že spremenila lastnosti in jo morate zamenjati. Oznaka tedna in leta izdelave je vtisnjena na boku pnevmatike.

Pnevmatike na vozilu morajo biti enakomerno obrabljene po vsej vozni površini, brez vidnih poškodb na bokih in profilu. Brez poškodb pa morajo biti tudi platišča in ventili.

Svetlobna telesa in brisalci
Učinkovita svetlobna telesa na vozilu omogočajo vidnost, žarometi pa tudi vidljivost, zato morajo biti dobro očiščena, brez poškodb, seveda pa morajo tudi delovati. Če vam pregori žarnica, jo nemudoma (ob prvi priložnosti) zamenjajte, v kompletu rezervnih žarnic pa nadomestite novo.

Poškodbe na steklu nepravilno razporejajo svetlobo, lahko pa pride tudi do delovanja vode in umazanije na parabolo, zaradi česar žaromet ne daje več toliko svetlobe, kot bi moral. Žarnice v žarometih bi morali po enoletni uporabi zamenjati, saj je lahko njihova svetilnost zaradi izrabljenosti manjša tudi za 30%.

Za dobro vidljivost potrebujete tudi dobre brisalce in tekočino za pranje stekla. Samo voda v zimskem času ne bo zadostovala. Voda lahko zmrzne in s tem onemogoči delovanje ali celo poškoduje napravo. Dodatki vodi ali razni Vitrexi omogočajo boljše čiščenje stekla, obenem pa preprečuje zmrzovanje, saj vsebuje dodatke, ki omogočajo odstranjevanje maščob.

Za zimski čas si kupite tudi strgalo za led, metlico za čiščenje snega z vozila, preverite stanje akumulatorja in namažite  razne ključavnice v vašem vozilu.


Monday 20. October 2014

Povezave: