DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po svetu
Foto: posrcumlad.si

Foto: posrcumlad.si

Prekestolen - norveška prižnica narave


Na 597 m nadmorske višine tik nad fjordom se človeku razkrije čaroben razgled, ki pričara že skorajda pravljično vzdušje. Še posebno, če ima človek srečo z vremenom.

Ljubitelji narave – Prekestolen je čar narave, ki ga enostavno ne smete spregledati. Še prej se seveda morate podati na Norveško in tam odkriti fjord po imenu Lysefjorden.

Po približno dveh urah hoda se pred vami razkrije Prekestolen ali Preikestolen, kot ga imenujejo nekateri, v vsej svoji veličini. Ob dobri vidljivosti se vam obeta čudovit razgled, ki ga zlepa ne boste pozabili, in to na obe strani fjorda. Le na nekaj stvari je potrebno opozoriti, da ne bo na vrhu oziroma na poti na vrh neprijetnih presenečenj.

Predvsem nasvet za tiste, ki imajo težave z višino. Prekestolen predstavlja visoko, odrezano skalo, ki se na tri strani odsekano odpira približno 600 m v globino in spominja na prižnico. Gre za priljubljeno odskočno točko za t. i. base jumping (to je tista vrsta odštekancev, ki skačejo s padalom iz fiksnih točk, skratka prizori, ki jih je moč videti v raznih oddajah tipa »Neverjetno, a resnično«). Toda za vse običajne obiskovalce velja zlato pravilo – ne preveč blizu robu, kajti malce vrtoglavice, nepravilen korak ali zgolj kanček neprevidnosti in nehote lahko doživite bližnje srečanje z morskimi globinami fjorda, ki se po globokem padcu zagotovo ne bi prilegel. Previdno torej. Na samem mestu je navdušenost nad čarobnostjo narave lahko preveč mamljiva, pri čemer lahko zamegli zdravorazumsko razsojanje, ki odpove, ko hočemo za dobro sliko, ki mora biti enostavno boljša, kot jo bo naredil naš sosed, pač enostavno narediti vse. Še enkrat velja poudariti – previdno. Po osvojitvi tega pravila, ki ga dosledno upoštevate, lahko mirno uživate v miru, neskončnosti, odmaknjenosti, brezskrbju trenutka in lepotah narave.

Tudi 2-urni vzpon, ki sicer zahteva nekaj truda, je kaj kmalu pozabljen. Izberite le  primerno obutev, zaželeno pohodniško, ki vam omogočila udobno hojo in ne bo povzročala posledic, kot so natiski, utrujene noge, potenje ipd. Tako je zadoščeno tudi potrebam drugega pravila, ki si ga je dobro zapomniti – prednost vsekakor velja dati udobju oz. športni obutvi, pred modo, eleganco oz. vročino – natikači, čevlji s petkami ipd. ne sodijo na Prekestolen.


nedelja 09. maj 2010

Povezave: