DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA
Prostata leži pod mehurjem in obdaja sečnico

Prostata leži pod mehurjem in obdaja sečnico

Preizkušena in varna terapija pri težavah s prostato


Pri moški v zrelih letih se pogosto pojavijo težave pri uriniranju, katerih vzrok je ponavadi povečana prostata.
Obsečnica, kakor tudi imenjujemo prostato,  je za oreh velika sekundarna moška spolna žleza. Nahaja se tik pod mehurjem in kot obroč objema sečnico. Svojo velikost in funkcionalno zrelost doseže v puberteti. Prostata prispeva 30% volumna semenske tekočine in ohranja vitalnost ter gibljivost semenčic. Do približno 40. leta starosti opravi pretežni del svoje funkcije, nato začne njeno delovanje kot sekundarni spolni organ počasi usihati, tkivo prostate pa se začne večati, kar imenjujemo benigno povečanje (hiperplazija) prostate – BHP. Vzroki za povečano rast tkiva prostate še niso docela znani.
Nemalokrat  moški  že pred 40. letom starosti začne opažati spremembe pri uriniranju, ki so na začetku blage in jih moški radi zanemarijo.Pod skupnim nazivom simptomi spodnjih sečil (LUTS – Lower Urinary Tract Symptoms) ločimo:
- SIMPTOME, KI DRAŽIJO: moteno uriniranje, pogosto uriniranje, nenadna potreba po uriniranju, pogosto uriniranje podnevi in ponoči,
- ZNAKE OVIRANJA: slabši ali prekinjajoči se curek seča, napenjanje med uriniranjem, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja.

Težave z uriniranjem lahko zelo poslabšajo kakovost življenja, saj pogosto obiskovanje sanitarij podnevi moti delo in dnevno rutino; nočno prebujanje zaradi potrebe po uriniranju pa vodi v vse pogostejšo utrujenost moškega.

BHP praviloma ni življensko ogrožujoče stanje ; nezdravljena pa lahko hitro napreduje in vodi do  resnih zapletov, kot so okužbe sečil,  zastoj urina,  ki ga povečana prostata ne izpusti iz mehurja, kar lahko vodi v ledvično odpoved.

Zdravniki svetujejo, da moški pridejo na urološki pregled ob pojavu prvih težav z uriniranjem in najkasneje po 50. letu starosti. Zdravnik objektivno oceni simptome s pomočjo izpolnjenega  vprašalnika in opravi enostaven pregled prostate skozi zadnično odprtino. Z laboratorijskimi preiskavami  analizirajo urin in določijo sedaj že širše znani PSA (prostatični specifični antigen). Po potrebi pacienta napotijo na ultrazvočni pregled prostate in če je potrebnPritlikava palmao tudi k urologu. S  temi preiskavami izključijo druge bolezni prostate kot so: rak prostate, prostatitis, okužbe sečil; ocenijo stopnjo BHP in svetujejo zdravljenje.

Zdravila za zdravljenje težav s prostato lahko razdelimo na naravna in sintezna. Med sintezna (kemijskega izvora) zdravila uvrščamo zaviralce encima 5α-reduktaze, ki upočasnijo rast in zmanjšajo velikost prostate in t.i. α-blokatorje, ki zmanjšajo napetost mišic mehurja, prostate in sečevoda. Poleg dobrih in klinično dokazanih učinkov, imajo ta zdravila neželene učinke, kot so: zmanjšanje količine semenske tekočine, upad spolne sle, motnje erekcije, težave s krvnim obtokom, v nekaterih redkih primerih lahko vodijo v rast moških prs.

Sodobna fitoterapija (zdravljenje s preizkušenimi in varnimi zdravili rastlinskega izvora) se vedno pogosteje uporablja za zdravljenjenje bolnikov z blago in zmerno izraženimi simptomi spodnjih sečil zaradi BHP. V Sloveniji je na voljo registrirano zdravilo Alfreda Vogla - Prostasan, ki vsebuje izvleček plodu žagastolistne palme. Učinkovine v zdravilu Prostasan prav tako zavirajo encim 5α-reduktazo, zato se hitra rast tkiva močno upočasni. Ugotovljeni so tudi dobri protivnetni učinki, ki lahko dodatno zmanjšajo moteče simptome. Pomembna prednost zdravil, ki vsebujejo izvleček plodu žagastolistne palme, je v manj izraženih  neželenih učinkih, kar je potrjeno v mnogih študijah. V aktualni  študiji, opravljeni z zdravilom Prostasan v Švici ugotavljajo, da so se uporabnikom tega zdravila po treh mesecih terapije znaki BHP zmanjšali tudi do 50 odstotkov, spolna funkcija moškega, ki je imel težave s prostato, pa se je izboljšala za okrog 40 odstotkov.

Ob pojavu težav z uriniranjem lahko s testom na enostaven način ocenite, v kakšnem stanju je vaša prostata. Z zdravljenjem z naravnim zdravilom Postasan lahko pričnete že ob blagih težavah. Pregled pri zdravniku pa je potreben, da se izključi možnost morebitne rakave bolezni, ali drugih hujših obolenj.

Seveda Prostasan ni vsemogočno zdravilo, a dolgoletna uporaba in klinične študije kažejo, da  naravi lahko zaupamo tudi pri takih težavah. Ponuja nam preizkušeno rešitev brez resnih neželjenih učinkov za zdravljenje težav s prostato in uriniranjem. Te niso »bolezen dedkov«, temveč so del naravnega razvoja v življenju slehernega moškega.

OPOZORILO: Pred uporabo natančno preberite priloženo navodilo. O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.


Pripravila: Andreja Majhen

 

PR članek


Monday 26. November 2012

Povezave: