DOMOV >ZDRAVJE > BOLEZNI
Foto: kapucinka

Foto: kapucinka

Prehladi in gripa na pohodu


Nahod, boleče grlo in bolečine v sklepih. Takoj, ko se pojavi nesprejemljivo vreme, že nas lahko napadejo virusi. Toda kako lahko ugotovimo ali gre za navaden prehlad ali za resno gripo? Odgovor na to nam dajejo vrste tegob, ki jih spremljajo. Pri sumu na gripo na vsak način obiščimo zdravnika. Pri prehladih pa se splača, da se poskušamo ozdraviti sami, lahko tudi z rastlinskimi zdravili. Tako so pri infekcijah dihalnih poti so učinkovita gorčična olja kapucinke in hren. Možno jih je dobiti tudi v obliki tablet v lekarnah.

Prehlade in gripo povzročijo virusi in ne bakterije, kot menijo mnogi. Prenašanje virusov lahko poteka preko kontakta rok, predvsem pa preko zraka. Prav zato je možnost okužbe še posebej velika.

Prehlad ponavadi nastaja postopoma, pogosto z nahodom in bolečim grlom. Gripa pa nastopi naenkrat in v 90 odstotkih jo spremlja vročina. Simptoma sta tudi glavobol in kašljanje.

Medtem ko kemični antibiotiki učinkovito delujejo proti bakterijam, pa uničujejo tudi "dobre" bakterije v črevesju, hkrati pa tudi slabijo naš imunski sistem.

Pri prehladih, ki jih povzročijo virusi, so kemični antibiotiki povsem nemočni. Učinkovita pa so lahko zdravila iz rastlin. Rastlinski antibiotiki namreč niso učinkoviti le pri bakterijah, ampak lahko učinkujejo tudi proti razmnoževanju virusov. Kot že omenjeno sta zelo učinkovita kapucinka in hren.

Že ljudska medicina je kapucinko uporabljala proti skorbutu (pomanjkanje vitamina C), šele nato pa so ugotovili njeno zdravilno moč pri težavah z dihali, proti kašlju, pri težavah ledvic in boleznih mehurja. Užitni so tako listi, kot cvetovi kapucinke, lahko pa si z njo začnimo tudi jedi. To ni samo okusno, ampak tudi zdravo. Kapucinko priporočajo starostnikom kot krepčilo. Vsebuje tudi veliko žvepla.

V strokovni literaturi lahko preberemo še veliko zanimivega o drugih rastlinskih antibiotikih.


ponedeljek 07. april 2014

Povezave: