DOMOV >PROSTI ČAS > DOM IN VRT

Pozabljene korenovke


V preteklosti so imele korenovke veliko prednost pred drugimi vrtninami, saj jih je z lahkoto mogoče izpuliti z grede, shraniti v zasipnici ali kleti in jih v zimskih mesecih še skoraj sveže uporabiti.
Med korenovkami so brez dvoma najbolj priljubljeni rdeči korenček, peteršilj in zelena. No, sami se bomo ustavili bolj na koncu te lestvice in predstavili nekatere že skoraj pozabljene predstavnike iz te skupine.

Vrtna repa

Repa sodi med najstarejše gojene rastline in se je razširila bolj kot njena tesna sorodnica koleraba. Razlog za to tiči verjetno v tem, da jo je mogoče kisati in da jo je lažje gojiti kot kolerabo. Pri nas repo poznamo predvsem kot strniščni dosevek, vendar jo bomo, če se bomo le malo potrudili, lahko imeli na vrtu skoraj vse leto.

Prenese ostro podnebje, za blage slane ni občutljiva, ne ustrezajo pa ji lege, ki so jeseni suhe. Tudi glede tal ni zahtevna, ne »znajde« pa se na težkih ilovnatih tleh. Če tal nismo pognojili za prejšnji posevek, jeseni gredo prelopatamo in ji dodamo zrel kompost, ki bo čez zimo preperel.

Črna redkev

Redkev je med korenovkami nekakšen pastorek, ker velja bolj za začimbo in »dodatek« kot pa za samostojno vrtnino. Pri nas je najbolj poznana in razširjena okrogla črna zimska redkev, ki je s črno lupino in belim mesom kot naročena za popestritev toplo-hladnih bifejev. Poleg zimskih pa poznamo tudi poletne sorte redkve, ki jih sejemo od marca do konca julija. Kot zanimivost naj omenimo, da je bila pri nas včasih poleg okrogle znana tudi podolgovata mariborska vinogradniška redkev, ki pa je bila žal žrtev posodabljanja vinogradov.
Koren redkve ima značilen okus, ki je odvisen od vsebnosti sladkorja in predvsem gorčičnih olj.

Besedilo in foto: Klub Gaia, avtor Dragan Žnidarčič


Klub Gaia
S klikom na spletni portal Kluba Gaia www.klubgaia.com si zagotovite še več praktičnih in aktualnih nasvetov za ljubitelje narave, rož in vrtnarjenja. S članstvom v Klub Gaia, si zagotovite tudi letno naročnino na poučno vrtnarsko revijo Gaia, možnost za udeležbo na številnih klubskih predavanjih, srečanjih in izletih za botanične sladokusce, poleg tega pa tudi pravico do brezplačnega svetovanja in klubskih popustov. Brezplačni ogledni izvod revije Gaia lahko naročite na e-naslovu gaia@klubgaia.com ali na tel.št.: 01 7558 160.


Saturday 04. July 2009

Povezave: