DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA

Potovanje z avtobusom


September je čas potovanj in izletov; čas, ko pretirana poletna vročina pojenja, prav tako pa so denarnici prijaznejše tudi cene turističnih storitev in gostinske ponudbe. A pred izborom želene destinacije, se pogosto pojavi vprašanje, katerega izmed možnih prevoznih sredstev izbrati. V nadaljevanju preberite nekaj prednosti in slabosti potovanja z avtobusom.

Potovanja z avtobusom so priljubljen in cenjen način potovalnih možnosti ter odlično sredstvo, ki nam omogoča spoznavati svet in druge kulturne prostore. Statistično gledano so glavni uporabniki avtobusnih povezav mlajši in tisti nad 50. letom.

Po nekaterih podatkih nemškega zveznega združenja avtobusnih prevoznikov je prav ta država eden izmed najbolj priljubljenih ciljev, ki ga uporabniki najraje dosegajo prav z avtobusnimi prevozi; sledili naj bi Italija in Avstrija. Poleg najema avtobusov za vožnjo v bolj oddaljene kraje, pa se ti najemajo tudi ob posebnih priložnostih ter za razne kulturne in zabavne dogodke.

Največja prednost, ki jo nudi izbira vožnje z avtobusom, je možnost dostopa na kraje in lokacije, ki sicer niso dostopne z drugimi sredstvi javnega prevoza; kot. npr. z vlakom ali letalom. Iz vidika varstva okolja so avtobusi zagotovo v prednosti v primerjavi z letalskim, avtomobilskim ali drugim prevozom, saj glede na število oseb, ki jih lahko prepeljejo, v povezavi s porabo goriva na prevožen kilometer, porabijo prav ti neznatne količine slednjega – zagotovo manj, kot v podobni primerjavi letalo, vlak ali osebni avtomobil. V primerjavi z osebnim avtomobilom oddajo javna prevozna sredstva v povprečju le okoli ene tretjine okolju neprijaznega in škodljivega ogljikovega dioksida.

Kako pa je z varnostjo na avtobusih? Vsake toliko nas presunejo šokantne slike avtobusnih nesreč. Po analizah nemške avto-moto zveze (ADAC) se je v evropskih državah v mesecih od januarja do avgusta 2007 zgodilo 22 težjih avtobusnih nesreč.

Varnost je odvisna tudi od voznika, ki mora biti – tako kot vsak udeleženec v cestnem prometu – predvsem zbran in spočit, upoštevati mora cestno-prometne predpise, med daljšo vožnjo pa mora narediti ustrezne postanke in odmore (na 4 ure in pol vsaj 45 minut odmora). Na daljših progah je zelo priporočljivo, ponekod pa celo obvezno, da sta praviloma prisotna dva voznika, ki se izmenjujeta pri vožnji.

Prav tako je pomembno, da pravila varne vožnje upoštevajo tudi potniki. Pred vožnjo si je vedno potrebno pripeti varnostne pasove, čeprav je včasih udobneje potovati, če nismo pripeti, a varno vsekakor ni. Zadrževanje pred izhodi naj bi bila prej izjema, kot pravilo. Potniki naj tudi poskrbijo, da voznika ne motijo  med samo vožnjo. Vsa vprašanja in pogovore z njim je bolje opraviti pred ali po sami vožnji, med vožnjo pa se sprostiti, opazovati pokrajino in okolico, po kateri potujete, ter raje poklepetati s sopotniki.

K varnosti na potovanju pripomore tudi izbira ustreznega ponudnika avtobusnih storitev. Možnosti izbire so široke in včasih precej nepregledne, a včasih je lahko odločilnega pomena tudi višina nadomestila za opravljeno storitev.


Wednesday 30. May 2012

Povezave: