DOMOV >ŽIVLJENJSKI STIL > LJUDJE

Pomlad


Jo vonjate, čutite, doživljate z vsemi svojimi čutili? Če je bila v zraku deloma prisotna že prej, pa se z 21. marcem začenja tudi koledarsko.

Pomlad. Letni čas v zmernih geografskih območjih, ki nam prinaša daljše dneve in novo življenjsko energijo.

Z ekvinokcijem (bodisi s pomladnim, ki nam na severni polobli prinese pomlad bodisi z jesenskim, ki nam prinese koledarsko jesen, ravno obratno kot na južni polobli) se sonce na nebu navidezno nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni tudi, da je sonce nad obzorjem točno enako dolgo, kot je pod obzorjem. Tako je dan (skorajda) enak dolžini noči – teoretično bi to naj držalo, a v praksi se ne pripeti povsem tako, kajti sončna svetloba se na površju ne pojavlja povsem v obliki enega žarka, ampak v obliki razpršenega snopa, kar pomeni, da je površje osvetljeno že pred tem, ko se sonce na obzorju znajde dejansko v celoti. Podobno se dogaja ob sončnem zahodu, kajti sonce je že lahko za obzorjem, površje pa zaradi odboja sončnih žarkov še ni povsem v temi. Tako je na dan ekvinokcija dolžina dneva na ekvatorju približno 14 minut daljša od noči, saj definicija dneva govori o časovnem obdobju, ko sončna svetloba doseže površje, ob predpostavki, da na njem ni krajevnih ovir, kot so gorovja (vir: www.wikipedia.com).

S pomladanskim enakonočjem se tako praviloma okoli 21. marca začenja 3-mesečno obdobje, katerega že nekaj časa naznanjajo cvetoče znanilke pomladi – zvončki, trobentice, narcise, žafran, tulipani, krokosi … Narava v ospredje postavlja prebujajočo se življenjsko moč, ki jo simbolično lahko poiščemo tudi v sebi.

Začutimo jo! Naj nas navdihuje! Pričetek pomladi je pravšen čas, da postorimo to in ono, kar smo morebiti že dlje odlagali. Spomladanska čiščenja so zelo razširjena in dobra odskočna deska, da si dejansko in simbolično ustvarimo pogoje, na podlagi katerih bomo lažje zadihali v prihajajočem pomladanskem vzdušju. V vsakem primeru pa so znanilci pomladi že prisotni in nikar ne odlašajmo – izkoristimo prve tople sončne žarke za sprehode v naravo. Naberimo si energijo in napolnimo baterije, ki so se preko dolge zime morebiti že deloma iztrošile ter potrebujejo nov zagon.

Želja po cvetoči notranji rasti, osebnostnem cvetenju, pobegih v naravo, nabiranju nove energije, novih podvigih, ljubezni, druženju, pristnih medsebojnih odnosih … Izkoristite spomladanski čas, naj vas grejejo topli sončni žarki, posvetite se sebi in uživajte v naravi, gibajte se in opazujte, kako se narava prebuja iz zimskega počitka.

Delček narave lahko prinesete tudi s seboj v svoj dom, polepšajte ga kakšnim šopkom spomladanskega cvetja (takšnega, ki ne sodi med ogrožene vrste) ter vnesite novo energijo preko cvetja tudi v svoj dom. Naj tudi vaš dom zaživi v pomladi, zato na široko odprite vrata svojega doma in svojega srca tudi sončnim žarkom.


Sunday 15. March 2009

Povezave: