DOMOV >ZDRAVJE > PREHRANA

Pomlad je čas za šparglje


Spet je tako daleč! Čas pobiranja špargljev se prične konec aprila in traja nekako osem tednov. Šparglje prištevamo med tako imenovani »finger food« ali prevedeno jed, ki se je  s prsti. Pravi gurmani namreč uživajo šparglje z rokami.

Že pred 3000 leti so bili šparglji zelo cenjen pridelek, predvsem zaradi njegovega zdravilnega učinka. V 16. stoletju so jih gojili prevsem v samostanih.

Šparglji se sestojijo v 93% iz vode, imajo izredno malo kalorij, vsebuje pa beljakovine, balastne snovi, vitamine(B, C in provitamin A) in mineralne snovi (kalij, kalcij, železo, magnezij). Šparglji imajo odvajalne učinke, zato jih uporabljajo pri težavah mehurja, ledvic, vranice, jeter ter pri revmi in diabetesu. Previdni pa morajo biti ljudje s protinom, ker šparglji vsebujejo purin (35 mg / 100 g), ki se v organizmu spremeni v sečno kislino. Šparglje odsvetujejo tudo tistim z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in z obolelimi sečili.

Šparglji slovijo tudi kot izredno učinkovita shujševalna dieta. 100 g špargljev ima namreč manj kot 20 kalorij.

Najkoristnejše je, da sveže nabrane šparglje takoj očistimo in takoj pripravimo. Če to ni mogoče, jih lahko povijemo v vlažno krpo in dva ali tri dni hranimo v hladilniku. Zeleni šparglji so nežnejši od belih. Zelene olupimo le v spodnji tretjini, bele pa moramo postrgati v celoti.

Največkrat šparglje parimo ali kuhamo, klasični način v rahlo soljeni vodi in ščepcem sladkorja. Če jih bomo obogatili z maslom in drobtinami, se bo povečala tudi kaloričnost sicer kalorijsko revnih špargljev.

Kako prepoznamo sveže šparglje:
• svilen sijaj skorje
• sočno mesto, če ga vrežemo
• sveži šparglji cvilijo, če jih podrgnemo med sabo
• sveže nabrani šparglji bodo razleteli kot steklo, če vam močno padejo na tla
• šparglji postanejo »rjasti«, če dalj časa dežuje in črvivi, če jih je je napadal muha – na to bodimo še posebej pozorni.

Z JAJCI ZAPEČENI ŠPARGLJI

Sestavine:
300 g špargljev
4 jajca
3,5 dcl mleka
nariban sir
sol

Priprava:
Stepemo jajca, solimo, prilijemo mleko in dobro premešamo.Srednje velik pekač namastimo, vanj zlijemo jajca z mlekom in dodamo šparglje. Potresemo z naribanim sirom in pečemo 15 minut v pečici pri 200 stopinj.


Saturday 16. April 2016

Povezave: