DOMOV >ZDRAVJE > LEKARNA

Podarite si energijo


Kava ali koencim Q10 ?

Kavni napitek kratkotrajno poveča budnost in dvigne občutek energije, saj kofein deluje stimulativno na naš živčni sistem. Je prijeten kulinarični užitek, vendar poživitev traja le kratek čas.

Koencim Q10 deluje na celični ravni in je snov, ki je naravno prisotna v vseh naših celicah. Telo oskrbuje z energijo, hkrati pa nas kot antioksidant varuje pred poškodbami (oksidativnim stresom), ki vsak dan obremenjujejo naš organizem.

Naravni viri v prehrani

Koencim Q10 v večjih količinah, vendar še vedno samo nekaj miligramov na 100 gramov mokre teže, najdemo v mesu in ribah, v precej manjših pa v zelenjavi in mlečnih izdelkih. Vnos s hrano je premajhen za doseganje terapevtskih učinkov (vsaj 60 mg na dan), zato ga lahko v večjih količinah zaužijemo v prehranskih dopolnilih. Tisti, ki želijo izdelek s farmacevtsko kakovostjo, pa naj posežejo po izdelku Fidi koencim 10 – edinem izdelku s Q10 v Sloveniji, ki ga je agencija za zdravila odobrila kot zdravilo.

Vsebnost koencima Q10 v mg/100 g mokre teže*
govedina           3,030–4,010
perutnina          1,710–2,500
ribe                 0,180–13,000
brokoli                  0,701
krompir                 0,105
mleko                   0,031
jajca                    0,073

* Kubo H. et al. Food content of Ubikinol-10 and Ubikinone-10 in the Japanse diet in press, accepted manuscript, available online 21 november 2007.


Notranji vir koencima Q10


Koencim Q10 nastaja v naših celicah, v mitohondrijih. Do 20. leta je oskrba, če ne gre za redko mitohondrijsko bolezen, 100-odstotna, po 20. letu pa lastna proizvodnja začne upadati. Znanstveniki so ocenili, da je v tkivu 40-letnika že 30 % manj koencima Q10 kot pri 20-letniku, pri 80-letniku pa že skoraj 60 % manj.


Zakaj bi jemali dodatke koencima Q10 ?

Koencim Q10 je ena redkih snovi, katere jemanje se občuti z izboljšanim počutjem in boljšo telesno zmogljivostjo. Pri izčrpanosti kot posledici stresa ali bolezni in pri večjih obremenitvah je odličen dodatek, ki okrepi telo in srce, hkrati pa ščiti pred oblogami tudi ožilje. Še posebno učinkovit je skupaj z vitaminom E, saj v celičnih procesih delujeta sinergijsko.


Merila za izbor pravega izdelka s koencimom Q10:
-    učinkovina in vsebnost; pomembna trans oblika in čistost učinkovine
-    kakovost: preverjanje kakovosti surovin in končnega izdelka
-    podporne snovi: dodatek sestavin s sinergijskim delovanjem, kot je vitamin E.

Za uporabnike je pomembno, da merilo za dober nakup ni le vsebnost učinkovine, ampak tudi kakovost učinkovine in dodatki, ki okrepijo delovanje koencima Q10 . Izdelki s farmacevtsko kakovostjo – zdravila pa zagotavljajo, da je kakovost analitično preverjena ter da za kapsulo takega izdelka stojita tudi učinkovitost in varnost.


Več o izdeklu klikni TUKAJ


Oglasno sporočilo


Friday 12. September 2014

Povezave: