DOMOV >PROSTI ČAS > IZLETI IN POTOVANJA > Po svetu

Počutite se kot doma - toda v Afriki!


Namig kluba Po srcu mlad: obiščite Gano

Izjemno zgodbo piše življenje Slovenke Barbare Bizovičar, ki zadnja leta ustvarja turistični biser v Gani. Zase pravi, da je Slovenka v zrelih letih, ki jo je pot zanesla v ta del sveta. Zaljubila se je v deželo in ostala. Ker pa ne želi samo posedati na tem čudovitem koščku Gane ustvarja raj za vse, ki si želijo prave Afrike s ščepcem varne domačnosti. Pa še družba je vedno dobra!

V deželi, ki je dovolj stran od civilizacije, da so nekatere ženske še vedno brez oblačil, pa vendar samo trideset kilometrov zahodno od glavnega mesta Akre, v ribiški vasici Langma, ob peščeni morski obali je ustvarila vasico Barbara's Highlife Village. Zasnovana je kot stare afriške vasi - tipične okrogle ganske hišice so postavljene v krogu, v sredini tega kroga pa se odvija vse družabno življenje vaške skupnosti, ljudje kuhajo, opravljajo različna dela in se zabavajo. V Barbara's Village je na trg postavila bar s slamnato streho, jedilnico in prostor za zabavo, za čudovite ganske glasbenike, plesalce... Pisana druščina prijaznega osebja, zabavnih domačinov, mladih in starih popotnikov z vsega sveta se zbira tu in si v miru izmenjuje popotniške zgodbe, poseda ob pijači, lokalni reggae glasbi, knjigi ali filmu.

Splošno o Gani
V Gani živi okoli 75 različnih plemen, ki imajo tudi vsaj toliko različnih jezikov in narečij, zato je angleščina zelo pomembna, če se želijo plemena med seboj sporazumevati. Najštevilčnejše pleme je pleme Ashanti, sledijo pa mu Ewe, Frafra, Ga, Dagomba ... V Gani prevladuje krščanstvo (skoraj 70%), ki je skoncentrirano predvsem na jugu, 15% Muslimanov pa je predvsem na severu. Ostali še vedno sledijo tradicionalnim animističnim verovanjem. Čeprav boste presenečeni tudi nad obliko krščanstva tukaj.

O ganski kulturi, jezikih, običajih in naravi ni izgubljati besed, ker jih je nemogoče opisati. Enako velja za ljudi, ki so to gotovo najbolj krasni ljudje na svetu! Glasba je njihovo vodilo, v Gani živi žena Boba Marleya - Rita, zato ne mine dan, ko po vaseh, po obali ali kar v moji mali vasici fantje ne bobnajo in plešejo pozno v noč. Highlife je legendarna ganska zvrst, kaj pa vem, mešanice jazza in prave afriške glasbe, po njej se imenuje tudi Barbara's Highlife Village.

Afriške hiške
Trenutno je pri Barbari na voljo vaška hiša s 4 sobami za 2 osebi, 2 hiši za 2-4 osebe in 5 hišic na kolih za 2 osebi.
Gana je seveda poceni. Hišico na kolih si lahko privošcite že za 18 €/ noč za dve osebi.

Viza
Vizo rabi vsakdo, ki ni državljan zahodnoafriške države. Torej tudi Slovenec.

Letalske karte
Cene letalskih kart so različne po mesecih in po zasedenosti. Prej ko rezervirate karto (npr. mesec ali dva prej), ceneje je! Predlagamo, da poizveste direktno na Lufthansi (01-239-19-04), ki vsak dan leti proti Accri, ali pri Alitalia (www.airpass.eu - 01-430-7000), ki štarta iz Benetk in je še malček ceneje. Karte lahko kupite tudi preko STA (www.sta-lj.com - 01-439-16-90, 439-16-91, 041-612-711, 051-385-823) ali POPAIR (www.popair.si). Tudi British Airways, KLM in še kdo leti v Gano. Cene se (odvisno od sezone, predvsem pa od tega, ali jih kupite dovolj zgodaj pred poletom) gibljejo med 700 in 1.200 EUR.

Zagotovo vas je zamikalo, če se kdo odloči, pa naj ne pozabi poslati  iz Gane razglednice na redakcijo Po srcu mlad.

Barbara je postala tudi prijazni ponudnik popustov - obljublja za vse člane kluba Po srcu mlad poseben 15% popust za bivanje pri njej.


Še več o Barbari in njeni afriški vasici: www.barbarasvillage.com/si/

Kontakt: barbarabizovicar@yahoo.com


Thursday 24. December 2009

Povezave: