DOMOV >KULINARIKA > RECEPTI > Sladice

Pita iz jagod


Pita iz jagod
Sezona jagod ponuja odlično letino, vi pa bi svoje najdražje radi očarali z odlično sladico. Preizkusite spodnji recept. Ljubitleji jagodnih dobrot bodo navdušeni. Preprosto in hitro. Za pripravo boste potrebovali slabo urico časa, za peka približno pol ure, nekaj ur pa bo potrebno nameniti ohlajanju.

Krhko testo
Za pripravo krhkega testa, ki ga bomo kasneje nadevali z jagodami, potrebujemo naslednje sestavine:
* 0,2 kg moke
* 0,1 kg masla
* 1 jajce
* 1 žlica sladkorja
* 3 žlice vode
* malo soli

Na delovni površini pripravimo moko, v katero na sredini vdolbemo jamico, vanjo pa nadrobimo koščke mrzlega masla, sladkor ter tri žlice vode. Vse to zmešamo z vilicami, nato pa s kuhinjskim nožem rahlo sesekljamo ter nazadnje na grobo pregnetimo z rokami. Tako pripravljeno zmes oblikujemo v kepo, zavijemo v folijo za živila ali položimo v posodo in pokrijemo s krpo (da se testo ne posuši), nato pa ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Jagodni nadev
Za pripravo slastnega nadeva potrebujemo naslednje sestavine:
* 1 kg svežih jagod
* 0,1-0,2 kg sladkorja (odvisno od želene sladkosti)
* 3 žlice jedilnega sladkorja
* 125 ml vode
* 1 žlica limoninega soka

Medtem lahko pripravimo jagodni nadev. Jagode očistimo, operemo, narežemo na majhne koščke. Tako pripravljen ločimo na dve enaki polovici. Polovico jagod bomo prevreli, zato jih najprej pretlačimo z vilicami, nato pa jih skupaj s 125 ml vode in sladkorjem zavremo. Zaradi zgostitve temu dodamo jedilni škrob, ki smo ga predhodno zmešali z vodo, nazadnje dodamo še malo limoninega soka. Primešamo četrtino preostalih jagod, ki smo jih prej dali na stran (torej 250 g).

Peka krhkega testa
Pekač za pito namažemo z maslom ter vanj položimo testo, ki smo ga na tanko razvaljali. Testo prekrijemo s papirjem za peko ter ga obtežimo (npr. suhe stročnice), nato pa ga  v pečici, ki smo jo predhodno segreli na cca 170-180 stopinj C, pečemo 25-30 minut. Po končan peki testo ohladimo.

Na ohlajeno testo nadevamo preostanek jagod, ki jih nismo uporabili za zgornji nadev, torej preostalo četrtino, nanje pa prelijemo jagodni nadev.

Tako pripravljeno pito postavimo v hladilnik in jo pustimo počivati nekaj ur (vsaj tri).

Pa dober tek!


Wednesday 05. June 2013

Povezave: