DOMOV >KULINARIKA > INTERNACIONALNO

Piščanec po provansalsko


Za 4 osebe potrebujemo:

1 ali 2 kom. piščančjega mesa po izbiri (bedrca, perutničke ali belo meso) na osebo
2 veliki čebuli
strok česna
1 rdeča paprika
1 zelena paprika
1 rumena paprika
korenje
1 zelena bučka ali zuchinni
olivno olje
paradižnikov ekstrakt
1-2 dcl belega vina
2 dcl juhe
250 g črnih oliv (priporočamo delikatesne, s koščicami ali brez)
sol, poper, žajbljevi listi, provansalske začimbe (mešanica), timijan, majaron, rožmarin

Meso operemo, odstranimo morebitno odvečno maščobo, kose mesa osolimo, popopramo, rahlo začinimo s provansalskimi začimbami, pod kožo posameznega kosa mesa pa vložimo oprane žajbljeve liste.

V ogreto pečico postavimo pekač, v katerega smo na (rahlo) naoljeno dno položili kose mesa ter jih povrhu polili z dodatno žlico olivnega olja. Po 15. minutah kose mesa obrnemo in še približno 15 minut pečemo na drugi strani. Medtem olupimo čebulo ter jo narežemo na (ne preveč tanke) trakove. Česen olupimo ter ga nasekljamo na majhne koščke, prav tako operemo paprike, bučke in korenje, jih ustrezno očistimo, ter narežemo na (ne premajhne) kocke. Ko je meso že rahlo zapečemo, dodamo narezano čebulo. Po lastni presoji lahko čebulo dodamo že prej. Kasneje dodamo še česen, ki ga lahko porazdelimo po posameznih kosih mesa. Ko se čebula že rahlo zapeče postopoma dodajamo preostalo zelenjavo. Najprej korenje, ki bo potrebovalo najdlje, da se zmehča. Sledijo bučke, na koncu še paprika, ki jo barvno porazdelimo po pekaču.

Medtem olupimo čebulo ter jo narežemo na (ne preveč tanke) trakove. Česen olupimo ter ga nasekljamo na majhne koščke, prav tako operemo paprike, bučke in korenje, jih ustrezno očistimo, ter narežemo na (ne premajhne) kocke. Ko je meso že rahlo zapečemo, dodamo narezano čebulo. Po lastni presoji lahko čebulo dodamo že prej. Kasneje dodamo še česen, ki ga lahko porazdelimo po posameznih kosih mesa. Ko se čebula že rahlo zapeče postopoma dodajamo preostalo zelenjavo. Najprej korenje, ki bo potrebovalo najdlje, da se zmehča. Sledijo bučke, na koncu še paprika, ki jo barvno porazdelimo po pekaču.

Po tem ko se vsa zelenjava vsaj malo popeče, dodamo mešanico paradižnikovega ekstrakta pomešano z belim vinom. Proti koncu zavremo približno 2 dcl vode, v katero dodamo zelenjavno ali drugo kocko po lastni izbiri, ki bo le še dodatno popestrila okus jedi. Količino tako pripravljene juhe dodajamo po potrebi, da ne bomo dobili preveč tekočine. Ne pozabimo dodati še odličnih črnih oliv, ki bodo dodale piko na i.

Za prilogo lahko pripravimo pire krompir, saj se odlično poda k omaki ter mešanici zelenjave, ki ste jo pripravili. Prav tako je odlična izbira tudi svež kruh, ki ga pomakamo v zelo okusno omako, polno zelenjavne mešanice. V kolikor boste se odločili za kruh namesto krompirja, vam priporočamo, da na osebo računate z dvema kosoma mesa, saj si bodo vaši gostje z veseljem lizali tudi prste. Bon apetit!


Thursday 24. December 2009

Povezave: